Какво би могло да предизвика война между Китай и Индия?

Реката Брахмапутра, която минава през Китай и Индия е била източник на конфликти между двете страни в продължение на няколко години. "The National Interest" проверява дали конкуренцията за водните ресурси може да ескалира в истинска война.
В Хималаите, Китай и Индия се конкурират за важните водни ресурси и водноелектрически централи на река Брахмапутра, която тръгва от Тибет. Конфликтът започна през юни 2000 г., когато язовир в Тибет се срина, причинявайки внезапно наводнение и смъртта на 30 души, в допълнение към щети на инфраструктурата в индийския щат Аруначал Прадеш, пише "The National Interest".
Някои индийски правителствени служители вярват, че наводнението е причинено умишлено от Китай и дори предположиха, че страната ще използва реката като оръжие, за да повлияе на Индия. Въпреки това, по-късно сателитни снимки потвърдиха, че инцидентът е настъпил по естествени причини.
През следващите години, въпросът отново става важен. През 2008 г., когато китайското правителство обяви плановете си да започне строителството на водноелектрическата централа Zangmu, много индийски наблюдатели го възприеха като начало на голям проект за отклоняване, който ще пресуши река Брахмапутра.
Все пак, въпреки опасенията на Индия, война за вода е малко вероятна, заключава медията. Първо, многобройните данни показват, че китайските дейности не влияят на водния поток. Второ, Китай е отхвърлил плановете за отклоняване на реката заради високи икономически разходи и рискове за околната среда. Освен това китайските лидери повтарят, че те не искат да създадат антагонизъм с най-близките си съседи.
Въпреки това, може би най-убедителен аргумент против войната, според "The National Interest", е, че на практика Китай има малък контрол над индийските води и че противно на общоприетото схващане, до 70% от водата в Брахмапутра се получава от дъжда.

Станете почитател на Класа