И какво ще ядат сега руснаците?

За да не се чудят кои вносни бонбони да си купят, руснаците ще ядат само роден мед? Те винаги са имали проблеми с избора - и на политици, и на продукти. Но ето, че Кремъл ги връща в епохата, когато нямаха никакъв избор.

 

В началото на 1990-те години големият избор на стоки разглези руснаците. Те просто не бяха дорасли за него. Очевидно поради тази причина сега държавата реши да "помогне" на своите граждани, разяснявайки им какво могат или по-точно какво не могат да ядат, с какви препарати да мият пода и каква музика да слушат.

Много скоро към въведените вече забрани могат да бъдат прибавени и нови. Министърът на селското стопанство Александър Ткачов например предлага да бъде прекратен вносът на чуждестранните лозаро-винарски продукти, от които мнозинството руски производители правят своите вина. В тази връзка пчеларите в страната се оказаха особено съобразителни, тъй като решиха да нахранят цяла Русия с меда си. Той щял да замени вносните бонбони и шоколадови изделия. Под забрана освен това могат да попаднат и чуждестранните медицински стоки. Засега обаче не се знае те с какво ще могат да бъдат заменени. Ясно е, че тук дори и подправянето на статистиките няма да помогне.
Защо руснакът не се бунтува?

Забраните са абсурдни. Само че населението не се бунтува, поне засега. Много руснаци покорно се примиряват с резките ограничения на портебителските си права. Някои дори все още не са наясно, че всичко това не е резултат от санкциите на Запада срещу Русия, а тъкмо обратното - именно руското правителство забранява в страната да се внасят ту гръцки праскови, ту полска цаца, ту германски почистващи препарати.

Не са малко обаче и тези, които са запознати с причините за забраните. По данни на социолозите, те дори възразяват срещу унищожаването на западните хранителни продукти. Тяхната съпротива обаче е твърде вяла. Сякаш не помнят последните години от съществуването на Съветския съюз, когато рафтове по магазините бяха празни. В интернет отдавна е публикувана петиция с искането за отмяна на решението на правителството, позволяващо унищожаването на храни. Досега обаче тя е била подписана от по-малко от един милион души. Къде се корени причината за това абсурдно поведение?

Социолозите твърдят, че руснаците по инерция подкрепят действията на Кремъл, каквито и да са те. Същевременно мнозина не са запознати с истинското положение на родната промишленост и селското стопанство. Те просто не си дават сметка, че много заводи отдавна са закрити или произвеждат "санкционни" стоки по западен лиценз.

Наследено от СССР

Главната причина за поведението на руснаците обаче се корени в манталитета, наследен от СССР. В едно общество, където няма потребление, няма и избор. Неслучайно и днес средностатистическият руснак среща трудности при вземането на решения при покупки. Изглежда, че и през последните 20 години голяма част от населението така и не се научи да избира. На руснака му е трудно да се реши - както за политици, така и за перилни препарати.

Властта явно дълго време не беше наясно с това. Години наред социолози и културолози уверяваха управниците в днешна Русия, че средната класа в страната е готова да даде живота си за възможността да вкарва чуждестранна кола в гаража си, да има съдомиялна машина в кухнята си и истинско сирене в хладилника си. Но тук ставаше въпрос не за представителите на опозиционно настроената творческа класа, а за опората на режима - жените на чиновниците, полицаите и военните.

Изведнъж обаче Кремъл стигна до извода, че в условията на значително намаляване на платежоспособността на руснаците е най-добре изкуствено да се ограничи избора. А после се оказа, че дори публичното изгаряне на хранителни продукти не предизвиква революция.

"Важното е съседът да не живее по-добре от мен"

Мнозинството руснаци засега уж протестира. Но това не пречи на властите успешно да ги манипулират. В Кремъл много добре знаят, че много граждани са готови да доверят избора си на този, който "знае по-добре", т.е. Владимир Путин.

Главното за руснаците е жизненият им стандарт да не е "по-нисък от този на другите". Голяма работа, че няма да се возиш на японски джип! Не е страшно, когато караш китайска кола, а колегите ти имат само "Жигули"! На същия принцип човек може да изтърпи и отказа от употреба на нормална качествена храна, добри почистващи препарати и дори важни медицински изделия. Нали ще се мре само веднъж. Затова и руснакът може да се утешава с мисълта, че поне погребението му няма да е по-лошо, отколкото на другите.

DW

Станете почитател на Класа