Какво има в центъра на Земята?

Един от най-големите въпроси на науката може да намери отговор: какво има в дълбините на планетата. За тази цел, учените са разработили карта на емисиите на антинеутрино, най-малката известна субатомна частица, която да разкрие данни за радиацията, причинена от човека.

Напредъкът в геоложките изследвания предлага възможност да научим колко топлина се произвежда във вътрешността на земята и къде се произвежда топлината В допълнение, картата, публикувана от британския Daily Mail информира как се движи тази топлина.

Неутрино и антинеутрино са странични продукти от ядрени реакции в звезди, свръхнови, черни дупки, а също и в ядрени реактори (главно в Европа, САЩ и Китай). Затова новата карта, ще позволи на учените да контролират източници на радиация, излъчвана от тези реактори.

Геолози взеха данни от два детектора, монтирани в Италия и Япония за картографиране емисии на антинеутрино дълбоко планетата и ги комбинираха с данни от Агенцията за атомна енергия за повече от 400 ядрени реактора в експлоатация.
"Управление на ядрените реактори е важно за международната сигурност", каза Уилям Макдона, професор по геология в университета в Мериленд, САЩ и съавтор на изследването, който като геолог е развълнуван от възможността да научи повече за структурата на недрата на планетата.

"Вътрешността на Земята е доста трудно да се види, дори и с модерна технология. Тази карта може да бъде особено полезна за бъдещи изследвания на процесите в земната кора и мантията", заключи експертът.

Станете почитател на Класа