'Сивият лебед" ще причини в САЩ и Персийския залив по-мощни урагани от Катрина

Области на полуостров Флорида, САЩ и страните от Персийския залив могат да пострадат от редица мощни урагани, причинени от рядко явление, на което метеоролозите от САЩ са дали името " циклон сив лебед ".
Терминът идва от теорията за черен лебед, която се прилага за изследване на непредвидими събития, с голямо влияние. Циклоните "сив лебед", са малко по-предвидими климатични явления, които, в рамките на век, ще предизвикат силни бури в крайбрежните райони на САЩ, Обединените арабски емирства и Австралия, разкрива Кери Емануел, експерт от MIT.

Изследването, публикувано в списание "Nature", се извършва чрез компютърно моделиране на множество бури и изчисления на данни за изменението на климата, причинени от човешка дейност. Резултатите от проучването показват, че Тампа Бей (Флорида), в Мексиканския залив, ще пострада през следващите 85 години, от бури по-силни от урагана Катрина.

В Персийския залив, който никога не е бил подложен на опустошителната сила на тропически бури, би могло да се генерира "сив лебед" причиняваш ветрове до 413 км/ч в населените места като Дубай. Третият център на този ураган, според проучването, ще бъде разположен в близост до австралийския град Кернс в североизточната част на страната.

Станете почитател на Класа