За канадците режат банкноти наполовина?

В част от канадския район на Квебек, банкноти разрязани наполовина са приети като нормални платежни средства. Търговците ги приемат радушно като еквивалент на половината от номиналната им стойност.

Не е известно кой е първият, започнал тази практика, но от тази пролет жителите на френскоговорящия район започнаха да режат 5, 10 и 20 канадски долара наполовина, за да създадат нова местна валута, която се нарича " Деми ", съобщава веригата CBC Canadian.

"Това са пари, които могат да се движат само между местните потребители. Никой друг не ги приема никъде другаде в момента", каза Патрик Дюбоа, потребител на "деми" в град Карлтън-сюр-Мер.

Местните жители твърдят, че "Деми" създават някакъв вид "паралелна местна икономика" и спомагат за развитието на търговска дейност в района.

Банката на Канада казва, че практиката не е незаконна, но също така подчертава, че не е препоръчителна. Говорителят на Централната банка на Канада, Жоазиан Менар, счита за "неподходящо" осакатяването на банкноти, които са "символ на страната и източник на национална гордост".

Станете почитател на Класа