Русия откри две тайни картини под авангарден шедьовър

Третяковската галерия в Москва - в която се помещава една от трите версии на шедьовъра на Малевич „Черен квадрат" - разкриха две кубистични картини под горния слой черна боя, изследвайки картината с рентгенови лъчи преди стогодишнината й.

Изследователите намерили също надпис от руския авангарден артист, който може да хвърли нова светлина върху смисъла на работата.
"Беше известно че под Черния квадрат има някакво изображение. С удивление разбрахме, че не е едно изображение, а са две" каза Екатерина Воронина, изследовател в Третяковската галерия.
"Ние доказахме, че първоначалното изображение е кубично-футуристична композиция, докато това директно под Черния квадрат, цветовете на което можете да се видят в пукнатините, е прото-супрематистка композиция", каза тя.
Също така, на бялата граница, заобикаляща черния квадрат бе намерен е надпис с почерка на Малевич. Макар и да продължава да се дешифрира от анализаторите, изглежда, че надписът гласи: "Битка на негри в пещера".
Малевич първо прегърнал Кубо-футуризма, руско авангардно движение на 1910-те, което съчетава кубизма с идеите на Европейския футуризъм. По-късно Малевич измислил концепцията за Супрематисткото изкуство, което заменя идеята за представяне на обкръжаващото ни с рисуване на основни геометрични форми.

Станете почитател на Класа