Stratfor: "Франция може да изпрати сухопътни войски в Сирия след атентатите в Париж"

Франция ще реагира на серията от нападения в Париж в петък с увеличаване на военното си присъствие във войната срещу ИД, прогнозират анализаторите от Stratfor.

Френското правителство може да изпрати военни части на сирийска или иракска почва както преди, когато участва в няколко конфликти в Африка, казва американската фирма Stratfor, специализирана в разузнаването и шпионажа.

"Франция има няколко възможности за отмъщение. Но окончателното решение ще бъде взето, когато се знае точно коя група е отговорна за атентатите. Ако се потвърди, че атаката в Париж на 13 ноември е извършена от ИД, вероятно е Франция да засили своята въздушна мисия в Сирия ".
В същото време, Stratfor отбелязва, че "сирийското небе вече е претоварено от присъствието на западната коалиция и руските военни самолети". В този контекст, Франция може да засили действията срещу ИД в Ирак и в други страни, особено в Либия. "Друга възможност би било засилването на обучението на антитерористичните сили в Ирак и Сирия, а също и провеждането на бойни операции срещу основните лидери на ИД", заключи анализаторът.

Трагичните събития в Париж се състояха пет дни преди френският самолетоносач, Шарл де Гол, да замине за Персийския залив, за да се присъедини към борбата срещу ИД в Ирак и Сирия. Франция развива въздушна операция в Сирия от септември тази година.

Станете почитател на Класа