"Правата вяра" на Саудитска Арабия

Идеологията на убийците от "Ислямска държава" не се е родила от нищото. Тя е вдъхновена от ултраконсервативния уахабизъм, който е официална религия

в Саудитска Арабия. И други "вдъхновения" идват от саудитското кралство.

 

 

Омразата към друговерците и един изкривен мироглед, според който ислямът е изложен на опасности и заплахи от най-различно естество - това са централните моменти в идеологията на терористичната организация "Ислямска държава" (ИД). Но не тя е "измислила" този мироглед. Много са паралелите между идеологията на ИД и мирогледа на ултраконсервативния уахабизъм, който е държавна религия в Саудитска Арабия.

За да открием приликите между двете идеологии, е достатъчно да прегледаме учебниците, които само допреди няколко години формираха нагласите на саудитските ученици. "Всяка религия, различна от исляма, е погрешна", четем в предговора на един от учебниците. Саудитските ученици трябвало да решават и задачи като тази, в която от тях се изисквало да допълнят липсващия текст в следното изречение: "Който си отиде от този свят, без да е приел исляма, отива в...?". Правилният отговор, посочен в учебника, гласи "в ада". Друга задача пък звучи така: "Дайте примери за грешни религии като юдейството, християнството и т.н.".
"Правата вяра означава да мразиш неверниците"

Уроците за по-големите ученици са малко по-сложни. В един от тях се казва: "Вярата не е просто една дума, която човек изговаря. Вярата се състои от език, убеждение и действие". Освен това учебниците разясняват какво означава "права вяра". "Правата вяра означава да мразиш политеистите и неверниците, но да не се отнасяш към тях несправедливо". Учебникът обаче не дава отговор на въпроса какво означава "да се отнасяш несправедливо". Затова пък има указания как трябва да се държи мюсюлманинът при среща с немюсюлмани. "На мюсюлманина е забранено да бъде верен приятел на човек, който не вярва в Бога и неговия Пророк или се бори срещу исляма".

Посочените примери са от саудитските учебници от 2005 година. Мозъчният тръст Center for Religions Freedom към американската фондация Freedom House е изследвал десетки саудитски учебници. Резултатите от проучването, които бяха публикувани през 2006 година, стигат до следния извод: в часовете по вероучение, както и в други пособия за възпитание на подрастващите, Саудитска Арабия насажда враждебност срещу Запада. Анализаторите от мозъчния тръст подчертават, че отговорността за тази политика носи не друг, а саудитската държава, защото учебниците се издават именно от държавата, а редакторите-имами получават заплатите си от правителството. Впрочем, подобни изводи се съдържат и в едно изследване, проведено в самата Саудитска Арабия. То е публикувано през декември 2003 година и стига до следното заключение: "Религиознато обучение в саудитското кралство насърчава насилието срещу друговерците и кара учениците да вярват, че за да защитят своята религия, те трябва да потискат другите или дори да ги унищожават физически".

Навремето Саудитска Арабия не реагира на доклада на Freedom House. Но през 2006 година саудитският външен министър обяви, че образователната система на саудитското кралство била основно преработена. Не е ясно обаче доколко това отговаря на истината. През 2012 година американското външно министерство поръча ново проучване на саудитските учебници. Резултатите от това изследване не са публикувани и до днес.

Пари и религия

Саудитска Арабия разпространява своята интерпретация на сунитския ислям и в чужбина. Бивш американски посланик в Саудитска Арабия изчислява, че през последния четвърт век страната е инвестирала най-малко 87 милиарда долара в религиозна пропаганда. Парите отиват за изграждане на джамии и други религиозни институции. С тези пари се обучават имами, финансират се издателства и се печатат уахабитски книги.

Голяма част от тези пари се вливат в икономически слаби, но гъсто населени ислямски държави в Южна и Югоизточна Азия - Пакистан, Индонезия, Филипините, Малайзия. Уахабизмът се пропагандира и в части от Африка. За много от живеещите там хора саудитските институции са единствената възможност за училищно обучение. Там те се учат да четат и пишат, като същевременно изучават и идеологията на уахабизма. На Запад също съществуват финансирани от Саудитска Арабия институции.

"Милиони долари и тонове оръжия"

Идеологическата близост между Саудитска Арабия и "Ислямска държава" се изразява и в конкретна финансова помощ. Но е трудно да се изчисли какви суми се вливат в структурите на ИД. Причината: парите се превеждат чрез т.нар. "хавала" - неформална система за транзакции, при която преводите се извършват не през официални банкови сметки, а чрез доверени лица. Не е ясно също така до каква степен Саудитска Арабия подкрепя директно или косвено терористите от "Ислямска държава".

През есента на 2014 година американският вицепрезидент Джо Байдън разкритикува остро някои от съюзниците на САЩ в борбата срещу ИД. Той назова конкретно Турция, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. "Те бяха твърдо решени да свалят Асад и да водят сунитско-шиитска война. И затова заляха със стотици милиони долари и хиляди тонове оръжия всеки, който искаше да се бори срещу Асад. Така те финансираха и хора от Ал Нусра и Ал Кайда, както и екстремистки елементи от всички части на света", заяви Байдън.

"Терористите са най-големият враг на исляма"

Междувременно Саудитска Арабия се дистанцира от терора на ИД. През август 2014 година Великият мюфтия на саудитското кралство заяви, че екстремистките идеи нямат нищо общо с ислямската религия. "А техните проводници са най-големият враг на исляма", каза още той.

В книгата си "Капанът на ИД" френският ислямовед Пиер-Жан Луизар пише, че "днес Саудитска Арабия оценява като терористични някои феномени, които само допреди няколко години или дори месеци смяташе за опора на уахабизма в региона. "Изглежда саудитският режим се е разделил за рекордно кратко време с някои обвързаности, които легитимираха неговата политическа система. Една система, която хем изнасяше уахабитската идеология, хем се подчиняваше на американските интереси, и така създаваше политически противоположности, свойствени за съвсем малко режими на този свят".
DW

Станете почитател на Класа