Защо САЩ искат Турция да изпрати войски на границата си със Сирия?

Администрацията на американския президент Барак Обама призова Анкара да осигури границата си със Сирия, за да се предотврати ИД и други терористични групи да контрабандират хора, оръжия и боеприпаси. Въпреки това, геополитическият изследовател и писател Тони Карталучи, е убеден, че с това САЩ и Турция планират да реализират една скрита програма.
Тони Карталучи, независим анализатор, в статия, публикувана в Global Research въз основа на данни от The Wall Street Journal, съобщава че според Вашингтон, контингентот 30 000 войници може да запечата турско-сирийската граница. Интересното е, че точно същият брой войници са необходими за създаване на "безопасна зона", заета от НАТО в Сирия, която политиците в САЩ планират да формират като средство за защита на бунтовниците в страната, подкрепяни от тях и техните съюзници.
За автора това не е случайно: "Много е вероятно, че Западът иска да се опита да направи набег в Сирия под претекст, че е провокиран на границата, а след това от необходимостта да преследва провокаторите, да навлезе в Сирия" ,
Според него, планът на САЩ се стреми да спечели предимство пред Русия, като се има предвид успеха на водените от Дамаск войски, подпомогнати от руските сили, които изместват екстремистите от позициите им.
"От дипломатическа гледна точка, предложението Турция да запечата границите си със Сирия, може да бъде най-добрият начин да се гарантира изпълнението на амбициите на НАТО", заключава анализаторът.

Станете почитател на Класа