Защо Ливан предаде на Al Nusra Front бившата съпруга на лидера на ИД?

Al Nusra Front, издънка на Ал Кайда, освободи 16 ливански войници в замяна на 13 екстремисти, включително Саха Ал Дулайми, бившата съпруга на лидера на ИД Абу Бакр ал Багдади. Като се има предвид напрежението, което възникна между фронт Al Nusra и ИД, нейното освобождаване повдига въпроси.

Саха Ал Дулайми се появява на телевизионни кадри от Ал Джазира в една размяна на затворници, напълно забулена и стиснала сина на шест месец,. Бившата съпруга на лидера на ИД и 12 ислямисти бяха освободени от Ливан, в замяна на 16 войници по споразумение с Al Nusra Front с посредничеството на Катар.

Освобождаването на Ал Дулайми повдига някои въпроси, тъй като терористичните групи на ИД и фронт Al Nusra наскоро са участвали в ожесточени сблъсъци с използване на огнестрелно оръжие по сирийските и ливанските граници. Иранската агенция Fars News съобщи, че е възникнал "спор" между двете организации при размяната на затворници с ливанската армия и Al Nusra фронт обявява война на ИД. Следователно, решението за включване на Ал Дулайми в този обмен е подозрително според няколко медии.
Ливанските войници,освободени във вторник, са били заловени при координирана атака на фронта Al Nusra и ИД в Arsal на сирийския-ливанската граница, през август 2014 г., пише медия от Аман, Йордания.

В интервю за Ал Джазира, Ал Дулайми също изглежда объркана. "Брат ми работи за фронта Al Nusra и казват, че съм бивша съпруга на Ал Багдади, това чух . Разведох се със съпруга ми преди седем години и аз не знам дали той е Ал Багдади или не", каза тя.

Ал Дулайми, която местните медии считат за бившата съпруга на Багдади, прекарва една година в ливански затвор, заедно с четирите си деца. Според няколко доклада, 10 годишната й дъщеря е дъщеря на самопровъзгласилия се халиф на ИД.

Станете почитател на Класа