Политиките на Обама вързват ръцете на разузнаването

Усилията на американските разузнавателни агенции за предотвратяване на атаки в западните страни от страна на терористични групи като Ислямска държава, са възпрепятствани от политиката на администрацията на Обама, според активни служители и пенсионери. След нападенията в Париж те предупреждават за изтичане срока на инструмента за мониторинг, който според тях, е от ключово значение за безопасността.

Експертите имат предвид масовото събиране на метаданни от телефонни разговори, което Агенцията за национална сигурност (NSA) официално отмени в неделя. Метаданните се състоят от дати, часове, продължителност и друга информация за разговорите, но без позоваване на съдържанието им.

Конгресът на САЩ гласува в подкрепа на забраната на 2 юни при одобряване Закона за свободата. Но от сега нататък, телефонните компании ще запазят записи на разговорите и правителството може да поиска лична информация, за всеки отделен случай, с решение на съда, съобщава The Wall Street Journal.

Критиците на такава забрана, твърдят че премахването на програмите за мониторинг може да подкопае сигурността и да направи по-трудно проследяването на членовете на ИД.

Майкъл Алън, бивш началник на Постоянния Комитет по разузнаване на Камарата на САЩ предупреждава, че отмяната на програмата за метаданните на NSA прави разузнавателните агенции "по-малко гъвкави и по-малко пъргави", според The Free Beacon.

Бившият началник каза, че след атентатите в Париж, НСА, вероятно "е жадувала да получи информация от клетъчните телефони на нападателите за проверка, включвайки я в базата данни за телефонните разговори."

Междувременно Дейвид Шед, бивш директор на Агенцията за военното разузнаване, пише в The Wall Street Journal, че "всъщност професионалистите в разузнаването на САЩ работят с едната ръка вързана зад гърба ".

Станете почитател на Класа