И САЩ смятат, че по-голямата част от операциите на Турция "не са насочени срещу ИД"

САЩ смятат, че „Турция трябва да бъде по-активна във въздушната война срещу ислямската държава, тъй като повечето от военните операции на Анкара , не са насочени срещу ИД", посочи министърът на отбраната на САЩ Аштън Картър.
По време на изслушване в Конгреса, той заяви че повечето от военните операции на Турция не са насочени срещу ИД и подчерта, че Пентагонът би искал Анкара да покате активиране по въздух и по суша. Според Картър, Турция не успява също в контрола на своите граници, предаде агенция Ройтерс.
"Турция трябва да направи повече", каза Картър, като уточни, че „действията й са насочени срещу ПКК (Кюрдската работническа партия)". Той добави: "Ние разбираме загрижеността ви, защото това е терористична организация в рамките на вашите граници, но ние бихме искали да видим че правите повече срещу ИД".
САЩ и Турция договарят план за затваряне на турско-сирийската граница, за да предотвратят ИД и други терористични групи да извършват контрабанда на хора, оръжия и боеприпаси . Въпреки това, припомня вестник "La Vanguardia", Турция винаги представя същото извинение, заявявайки, че сирийската граница е много дълга (около хиляда километра), за да се контролира от армията й.
Експерти твърдят, че „за да се контролира ефективно границата е достатъчно турската армия да постави по един войник на всеки 10 метра".

Станете почитател на Класа