Обама се надява Русия се присъедини към водената от САЩ коалиция

Докато водената от САЩ коалиция срещу ИД едва е направила нещо за една година, руската операция в Сирия, започната по искане на президента Башар ал-Асад, само за няколко месеца постигна силни успехи. На фона на това е доста интересно, че Барак Обама неотдавна изрази надежда, че Русия ще се присъедини към водената от САЩ коалиция.
"Русия е съюзник на тези, които се борят с ИД. В крайна сметка, Русия ще осъзнае, че заплахата от ИД е най-важното за народа й и ще бъде съюзник на тези, които се борят срещу ИД," обяви Обама на пресконференция във Франция.
"Ние можем да видим началото на прекратяването на огъня в някои части на Сирия", подчерта той, като добави, че "това ще освободи опозиционните групи от предполагаеми руски въздушни атаки".
Президентът също така подчерта, че САЩ не са съгласни с Русия е по позицията на политическото бъдеще на президента Башар Асад Ал.
Подобни изявления изглеждат странни на фона на борбата срещу тероризма. Миналата година бе белязана от внезапния възход на ИД в Сирия и Ирак, който е причинил сериозни опасения в глобалното общество.
САЩ веднага се намесиха, формирайки коалиция срещу терористичната група, въпреки че нейното действие има много съмнителни основи. Така през септември миналата година, президентът Барак Обама обяви, че въздушните удари ще се проведат в Сирия дори и без одобрението на Конгреса.
Липсата на успех на кампанията на САЩ срещу ИД кара някои експерти да поставят под въпрос истинската цел на страната. Специализирана по Близкия изток геополитик- анализаторка Шармин Нарвание заяви, че "САЩ не се интересуват от поражението на ИД, но искат да контролират движенията й, за да се създаде геополитически баланс в областта и да се осигури на коалицията предимство в преговорите във Виена.
От друга страна, Русия влезе в борбата срещу ИД почти една година по-късно, след искане на президента Башар ал Асад. И в един кратък период от време-от 30 септември 2015 г. е реализирала убедителни постижения, засенчили направеното от САЩ досега.
За сравнение, от началото на операцията на 8 август 2014 г, водената от САЩ коалиция е извършила 2,804 атаки в Сирия. Междувременно Русия сама е направила 4,111 атаки, само от 30 септември 2015.
Това не свършва дотук. Руските аерокосмически сили са унищожили не само съоръженията на Ислямска държава – вече са опустошени 40% от инфраструктурата й, но и убиват голям брой джихадистки военачалници.
Кой трябва да се присъедини към кого?
Руската операция в Сирия се оказа много по-ефективна отколкото американските акции, в противоречие с изявленията на лидера на САЩ. Така че въпросите, които възникват, са каква стратегия наистина се отплаща и кой към кого трябва да се присъедини в борбата срещу тероризма?

Станете почитател на Класа