Какво правят корабите на НАТО в Черно море?

Три ракетни фрегати на НАТО са се присъединили към разрушителя Рос на САЩ навлизайки в Черно море, на фона на ескалиращото напрежение между военния съюз и Русия, според турските медии.

Военноморската група включва Francis Almejida (Португалия), Blas de Lezo (Испания) и Winnipeg (Канада).
Според Шестия флот на военноморските сили на САЩ, присъствието на разрушителя е предназначено за "гарантиране на мира и стабилността в региона и увеличаване на беспособността и взаимодействието с нашите партньори и съюзници."

Тези кораби могат да останат в зоната не повече от 21 дни, както гласи Конвенцията от Монтрьо за преминаване през проливи на кораби от страни, неграничещи с Черно море.

След усложняването на турско-руските отношения поради свалянето на руски самолет на границата между Турция и Сирия през ноември , генералния секретар на НАТО, Йенс Столтенберг, обеща пълна подкрепа на "правото на Турция да защити своето пространство и въздушни граници."

Ross, унищожител от клас Арли Бърк, е оборудван със система Aegis, способна да прихваща балистични ракети. Той има крилати ракети Tomahawk, ракети земя-въздух RIM-156 SM-2 и ракети анти-подводница РУМ-139 VL-ASROC. Разрушителят също може да носи хеликоптери Sikorsky SH-60 Seahawk.

Станете почитател на Класа