Голямата болка на "Ислямска държава"

"Алкохол, наркотици, отвръщане от исляма - това чака тези, които обърнат гръб на ИД": така пропагандният вестник на ислямистите се опитва да задържи мюсюлманите в халифата. Бежанският поток е истинска катастрофа за ИД.

 

 

Снимката на удавеното тригодишно момченце на плажа в Бодрум разтърси света. През изминалите месеци тя беше разпространена от вестници по цял свят, както и от стотици хиляди хора в социалните мрежи. Съдбата на малкия Алан, загинал при бягството си през Средизeмно море, описва актуалната бежанска катастрофа.

Излизащият на английски вестник "Dabiq" - пропагандното издание на т.нар. "Ислямска държава" (ИД) - също публикува снимката на тригодишното сирийче на онлайн-страницата си. Само че по този начин екстремистите не целят да обърнат внимание върху отчайващото положение на бежанците. Те използват снимката като предупреждение за тези, които напускат халифата.
ИД предупреждава за "опасностите на бягството"

Семейството на малкия Алан е от Кобане - малкия кюрдски град на границата с Турция, който беше обстрелван и обсаден от ислямистите. Алан и братчето му бягат с родителите си в Турция и оттам поемат с каналджийска лодка към Европа.

Лодката обаче се преобръща. От цялото семейство оцелява само бащата. "Това са опасностите за тези, които напускат ислямския халифат" - така "редакторите" на ислямисткия пропаганден вестник са озаглавили снимката на удавеното дете. В статията под нея авторът се опитва да докаже чрез цитати от мюсюлмански авторитети, че истинските мюсюлмани не бива да обръщат гръб на т.нар. "Ислямска държава". По-нататък авторът описва какво очаква онези, които все пак избягат на запад: "алкохол, наркотици и отвръщане от исляма". "Преди всичко обаче, бежанците от Сирия и Либия залагат на карта живота на децата си", пише анонимният автор.

С тази статия в своя в пропаганден вестник т.нар. "Ислямска държава" всъщност признава, че много хора напускат завладените от нея земи. А това е феномен, който ислямистите не бяха предвидили. Те самите гледат на територията на ИД като на притегателна точка за мюсюлманите от цял свят, а не място, което трябва да напуснат колкото се може по-бързо, независимо от цената, която трябва да платят за това.

"Най-интересното е, че този бежански поток се движи само в една посока", казва Юрген Тоденхьофер. Авторът на бестселъри и бивш депутат в Бундестага от ХДС е прекарал миналата година десет дни в т.нар. "Ислямска държава" и е написал книга за терористичната организация. "В Сирия например никой не бяга от областите на режима на Асад към териториите на халифата. Бежанският поток се насочва винаги в обратната посока, а именно от територията на ИД към контролираните от режима на сирийския диктатор региони", казва той.

За екстремистите обаче това е грешната посока. "Тъй като халифатът беше съживен, мюсюлманите трябва да бягат само към ИД, а не от халифата към регионите на алевитите, шиитите, ПКК, към Европа или Амерка. Доброволното напускане на хилифата е опасен и голям грях", пише анонимният автор на статията във вестника на ИД "Dabiq".

Катастрофа за ислямистите

Няма точни данни за броя на хората, напуснали контролираните от ислямистите територии. Според Върховния комисариат за бежанците към ООН, само в Сирия има осем милиона бежанци. Други четири милиона сирийци са намерили убежище в съседните страни.

"Фактът, че има бежанци, които не само напускат халифата, а се отправят и към чужбина, е голяма катастрофа за ИД. Ислямистите се виждат в ролята на притегателен център за мюсюлманите от цял свят и не могат да понесат, че милиони хора решиха да избягат", казва Юрген Тоденхьофер.

Според него, ислямистите имат проблем с легитимността. И то не само в Сирия, но и в Ирак. В северноиракския град Мосул, който беше опустошен от екстремистите през юни 2014 година, по-рано са живели над два милиона души. Междувременно броят на местното население е намалял драстично. Стотици хиляди са напуснали града. При това не само членовете на религиозни малцинства като християните например, но и много сунити. "По принцип това е пълен провал за ИД. Но въпреки това екстремистите не промениха стратегията си", казва Тоденхьофер.

Авторът на статията във вестник "Dabiq" дори не прави предположения за причините, накарали мюсюлманите доброволно да напуснат контролираните от ислямистите територии. Може би защото терорът им е твърде очевиден? Ето, че и т.нар. "Ислямска държава" не може да игнорира бягството на мюсюлманите от халифата. Броят на бежанците просто е прекалено висок и няма как да бъде премълчан.

DW

Станете почитател на Класа