Кипър ще позволи на руски военни самолети кацане в случай на авария

Министърът на външните работи на Кипър, Йоанис Касулидес заяви, че страната му е готова да позволи на руските самолети, участващи в антитерористичната операция в Сирия да кацат на летищата в случай на авария.
"Правителствата на Кипър и Русия провеждат диалог за обекти, които биха могли да бъдат използвани за хуманитарна и спешни цели" каза той относно подготовката на споразумението, което ще обхване правните аспекти между Москва и Никозия.

Кипърският външен министър също така отбеляза, че преди това правителството на страната одобри искането на Франция да позволи на френски самолети, завръщащи си от бомбардировките в Сирия, да кацат на летища в Кипър в случай на извънредна ситуация.

На 30 септември рускиятт Сенатът одобри влизането в действие на ВВС в Сирия. Властите в страната взеха това решение, след като сирийският президент Башар Асад поиска от Москва военна помощ за борба с терористите. Същия ден, след съгласуване със сирийските власти, руските самолети започнаха въздушни удари срещу позиции на ИД. Русия не предвижда възможност за наземни операции в Сирия.

Станете почитател на Класа