Петролът не е единственият източник на доходи за ИД

Незаконната продажба на петрол е една от дейностите, които осигуряват най-много доходи на ИД, но терористите също получават финансова подкрепа от няколко страни от Близкия изток, които ги спонсорират.

"Вярно е, че унищожаването на петролната инфраструктура на ИД лишава терористите от 50% от бюджета им. В резултат на джихадистите няма да имат пари да наемат нови бойци и да купуват оръжие. Въпреки това, трябва да имате предвид, че останалите 50% от средствата са осигурени от страни като Турция, Саудитска Арабия и други, преследващи собствените си интереси ", казва Сергей Гринайев, главен изпълнителен директор на Центъра за стратегически изследвания и прогнози, Русия.

Терористичната група има също стабилни доходи от продажба на произведения на изкуството и антики, откраднати в Ирак и Сирия. Тези ценности са транспортирани до Турция. Освен това, ИД печели от трафик на хора, жени и деца, продавани като сексуални роби. Бойците също получават пари като откуп за заложници или просто от кражби.

Експертът припомня също, че ИД е нов тип организация, която не се ограничава само до терористична дейност, но вече има няколко функции на държавност. Така например, тя се развива на база на собствената си икономика, основана на подкрепата на някои играчи в Близкия изток.

Според нов доклад на Центъра IHS за изследване и оценка, месечният доход на Ислямска държава в края на 2015 г. възлиза на 80 милиона долара, 43% от които идват от продажбата на петрол.

Станете почитател на Класа