Dawah: мистериозно ислямско движение се разпостранява "тихо" в Близкия Изток

Ислямското движение Dawah привлече милиони млади хора с пацифистко проповядване. Западът не го счита за заплаха и дори смята, че е надежда за отслабване на ИД. Въпреки това, някои гласове предупреждават за евентуална опасност.

Със заповеди, че религията "не е просто молитва", а изисква "действие", лидерите на ултра-консервативното движение Dawah импулсират последователите си да се подобри възприемането на исляма в света. С тази цел и аполитично проповядване те са привлекли повече от 50 милиона души в повече от 200 страни, според уебсайта The Christian Science Monitor.

Ръстът на Dawah и атрактивността му за младите хора в Близкия изток, се основава на празнотата, оставена от Мюсюлманското братство в Египет (където има повече от 300,000 последователи) и хаоса, генериран от джихадистите в Сирия и Ирак. Във всички тези земи, това движение се разпространи и придоби милиони последователи, представяйки се като алтернатива на политиката на омраза.

Въпреки това, еволюцията му повдига някои съмнения, продължава порталът. Едно от тях е дали това движение, което отхвърля съвременния живот -няма сайт или социални мрежи и счита светската музика и телевизията като източник на развала - може да изпълни обещанията си. Също така, дали може да скъса с екстремистките практики на исляма и да наложи проповядването си, което отхвърля омразата към други религии и хора, смятайки, че само когато ислямският свят е духовно обединен може да лекува своите злини.

Заради всичко това, анализаторите на Dawah са разделени на наистина вярващи, че има ненасилствени цели и може да служи като антидот на ИД и на смятащи, че това е нова опасност за Запада.
Някои случаи може да оправдават съмненията: например, Мохамед Сидик Кхан, организатор на бомбените атентати в Лондон през 2005 г., се молел под наставленията на Dawah в джамия в Североизточна Англия.
За подобните случаи, Dawah заявиха, че тези хора са нарушили принципите на вярата си, която насърчава любовта и молитвата да завладеят всички и не представляват движението. Може би затова Dawah все още не е основна грижа за западния свят.

Станете почитател на Класа