„Дразнейки Русия, САЩ вредят на себе си "

САЩ вече не може да се считат за "сила номер едно " и да решават международните проблеми въз основа на своята "изключителност". В разгара на конфликта в няколко страни от Близкия изток, Вашингтон може да гарантира сигурността си, само като работи с Русия, твърдят американските медии.

„Западните страни показват ясно нежелание да сътрудничат с Русия в борбата срещу тероризма, въпреки че Москва е ключова фигура на международната сцена и решаване на проблемите е възможно само със съвместни усилия", пише списанието The National Interest.

"Вашингтон вече не може да има пълен контрол върху световния ред. САЩ не могат да се базират на своята остаряла представа за света със своята" изключителност ". Нито Европейският съюз, нито Русия могат да се съсредоточат само върху защитата на своите градинки. Включването на широки трансатлантически икономически архитектури и структури по сигурността ще бъде от решаващо значение за бъдещето ", предполага изданието.

В допълнение, традиционните западни политиките за насърчаване на демокрацията или отговорността за защита на другите, пробуждат не само силното отхвърляне на авторитарните режими, но и на много демокрации, които се тревожат от постоянното нарушаване на суверенитета си. Време е за САЩ да признаят, че решаването на проблемите изисква мобилизирането на всички онези, които могат да допринесат с нещо.

Според изданието, непризнаването новата глобална реалност ще доведе до опасни ситуации. Най-лошият сценарий би бил появата на нов двуполюсен свят: САЩ и техните европейски и азиатски съюзници, от една страна, и Русия и Китай, от друга. "Вашингтон няма да бъде в състояние да се справи с ескалацията на напрежението с Москва и Пекин по време, когато тероризмът набира скорост", казва "The National Interest".

"Сегашната криза в Близкия изток дава възможност да се изгради безпрецедентно сътрудничество. Въпреки различията ни, това може да е добър момент за стартиране на нови модели" обобщава списанието.

Станете почитател на Класа