"Не съм участвала в убийствата"

В "процеса на века", както го наричат в Германия, главната обвиняема най-сетне проговори: в първото ѝ изявление в делото срещу "Националсоциалистическите нелегални" Беате Чепе се дистанцира от деянията на своите другари.

Беате Чепе, главната обвиняема в процеса срещу т.нар. "Националсоциалистически нелегални", отрече да е участвала пряко в серията убийства с ксенофобски мотиви. „Не съм участвала нито в подготвителните действия, нито в самото им изпълнение", заяви Чепе в декларация, прочетена пред съда в Мюнхен. В нея тя твърди още, че когато узнала за деянията на своите другари Уве Бьонхард и Уве Мундлос, не събрала кураж да се предаде. Това беше първото лично изявление на Чепе след близо 250 дни от началото на съдебния процес.

Каква е истината?

Чепе твърди, че е узнала за убийството на турския търговец на цветя Енвер Шимшек, извършено от Мундлос и Бьонхард през септември 2000 година в Нюрнберг, чак три месеца по-късно. Деянието на двамата я било шокирало, заяви от името на Чепе защитникът ѝ Матиас Гразел.

В личното си изявление Чепе говори и за убийството на полицейската служителка Мишел Кизеветер през 2007 година. Според нейната версия, до това убийство се стигнало, тъй като Мундлос и Бьонхард искали да откраднат служебния ѝ пистолет. Двамата членове на групировката „Националсоциалистически нелегални" били недоволни от тогавашното си оръжие. До този момент мотивът за убийството на полицейската служителка беше неясен.

Чепе отрече също така да е членувала в „Националсоциалистически нелегални". Тя никога не се била осъзнавала като член на тази групировка. Името "Националсоциалистически нелегални" било "изобретение" на Уве Мундлос, а за Уве Бьонхард можело да се твърди, че е бил член на групировката. Независимо от това, че се дистанцира от деянията на двамата си другари, в декларацията си Чепе поднася своите "искрени извинения" за извършените от тях престъпления, защото се чувствала "морално виновна".

Предполага се, че дясноекстремисткото трио Бьонхард, Мундлос и Чепе е действало нелегално от 1998 година. Тогава е била създадена и самата групировка „Националсоциалистически нелегални". След един банков обир през 2011 година Мундлос и Бьонхард се самоубиват. Но се смята, че дотогава триото вече е извършило общо десет убийства. Девет от жертвите са мъже от гръцки и турски произход, а десетата жертва е полицейската служителка Кизеветер. Триото е подозирано и за извършването на два бомбени атентата и 15 други нападения. Чепе е обвинена в съучастие.

От нейно име адвокатът ѝ разказа пред съда за тъжното ѝ детство и алкохолните проблеми на майка ѝ, която била безработна. В декларацията си Чепе разказва как приятелският ѝ кръг постепенно се променил, след като се запознала с Мундлос и Бьонхард. Новите ѝ приятели имали „агресивни националистически разбирания" и съответното поведение.

 

Беате Чепе, Уве Бьонхард и Уве Мундлос

 

"Само лъжи"

Адвокатът на жертвите Мехмет Даймагюлер окачестви твърденията на Чепе като „неправдоподобни" и заяви, че обвиняемата е представила пред съда "конструкция от лъжи": "Не повярвах на нито една нейна дума днес", каза Даймагюлер. Подобно изявление направи и адвокатът Себастиян Шармер: "Едва ли някой ще повярва на приказките ѝ, че не е знаела нищо, че е била изцяло подчинена на двамата си другари и че нищичко не е подозирала за подготвяните от тях престъпления", каза Шармер. А неговият колега Щефан Лукас добави: "Днес видяхме защо понякога е много по-умно човек да си държи устата затворена".

Наказателното дело срещу Чепе и други четирима предполагаеми помагачи на групировката „Националсоциалистически нелегални" е един от най-сензационните и обширни процеси в германската история. Окончателната присъда ще бъде произнесена вероятно през пролетта на 2016 година.

DW

Станете почитател на Класа