Така плава най-големият строен някога разрушител на САЩ

USS Zumwalt, най-големият разрушител, строен някога за флотата на САЩ, вече е в открито море, за първите си тестове. Мисията на кораба е да работи в крайбрежните плитчини, с огнева подкрепа на сухопътните войски, да сваля въздушни цели и да се сражава с военноморски цели.

Само три кораба клас Zumwalt ще бъдат построени, тъй като Конгресът оряза средствата за първоначалните планове, които са предвиждаха 32 единици.

Разрушителят, с дължина от почти двеста метра излезе в открито море за първите тестове, който ще продължат няколко месеца. Очаква се корабът да бъде доставен на ВМС на САЩ през следващата година.

Zumwalt е построен в корабостроителницата Iron Works в щата Мейн (САЩ) и неговата цена е в размер на 4,4 милиарда долара. Корабът е оборудван с нов радар, сонар, ракети и мощни огнестрелни оръжия, а корпусът му е проектиран по начин, който намалява вероятността да бъде открит от радари. Електродвигателите на USS Zumwalt са задвижвани от иновативна интегрирана енергийна система, която в бъдеще може да се използва в широк спектър от високоенергийни оръжия като лазери и електромагнитни релсови оръдия, съобщава AFP

Командирът на кораба, Джеймс Кърк, каза:" Ние сме абсолютно развълнувани да видим Zumwalt в ход. За екипажа и всички, ангажирани в проектирането, изграждането и подготовката на този велик кораб, това е голямо постижение. "

Станете почитател на Класа