Примирие в Сирия: цивилни и бунтовници напускат град Хомс

Стотици хора, включително сирийските бунтовници, са напуснали последния контролиран квартал в Хомс - град със стратегическо значение, след постигане на споразумение с официалната власт. От сряда армията на Башар Асад контролира почти цялата територия на града.

Евакуацията на Хомс се извършва на два етапа и предвижда да освободи града от въоръжени хора и оръжия, според управителя на провинция Хомс, Талал ал Барази, цитиран от АФП.

В сряда града са напуснали около 700 души - 400 жени и деца и 300 бойци. Конвой от десет бели автобуси превозва цивилни, а пет други - бойци, някои от тях въоръжени. Конвоят се охранява от автомобили на ООН, линейки и няколко превозни средства от сирийската армия.

По силата на споразумението между бойците и правителството на Сирия, около 2000 бойци на въоръжената опозиция и техните семейства трябва да бъдат евакуирани с автобус от третия по големина град в Сирия, под наблюдението на мисията на ООН. В споразумението се предвижда бунтовническата група да бъде доведена до зона, контролирана от опозицията.

Станете почитател на Класа