Защо САЩ губи Турция от "Султан" Ердоган

  • Администрацията на Обама трябва да си отвори очите и да започне да възприема Турция не каквато е била, а каквато е: авторитарна държава "царувана" от президента Ердоган.

    Американецът Дейвид Филипс, директор на Програмата за укрепването на мира в Института за изследване на правата на човека в Колумбийския университет, казва в статия в "Huffington Post", че Белият дом трябва да си изгради взаимоотношения с Турция на базата на реалното състояние на политиката на Анкара, която може да се характеризира в следните точки:

  • Ердоган е авторитарен лидер.Реджеп Тайип Ердоган, който говори в полза на въвеждането на президентска система при запазване на единната структура на държавата, даде пример с Германия на Хитлер, за да докаже, че този план е възможен.

  • Ердоган блокира независимите медии. В момента 34 турски журналисти са в затвора по обвинения, включително "обида на президента." Според международната организация „Репортери без граници“ Турция се нарежда на 149 место в списък от 180 страни по свободата на печата.

  • Ердоган атакува свободата на словото.През 2013 г. мирен протест срещу унищожаването на Gezi Park в Истанбул бе остро репресиран от полицията, която нападна демонстрантите с палки, сълзотворен газ и водни оръдия. Реакцията на полицията предизвика серия от масови протести срещу полицейското насилие, която се разпространи в 60 града, които също бяха бурно репресирани.

  • Ердоган предизвика гражданска война срещу населението.През октомври 2015 г., Ердоган възобнови гражданска война срещу Кюрдската работническа партия (ПКК). От тогава най-малко 260 цивилни са били убити, а в няколко общини в Югоизточна Турция е бил обявен за вечерен час.

  • Ердоган подкопава принципите на правовата държава.Ангажиран в борбата срещу кюрдския сепаратизъм, Ердоган отхвърли призивите за провеждане на децентрализация в съответствие със стандартите на Съвета на Европа, като по този начин подкопава върховенството на закона и баланса на силите.

  • Ердоган подкрепи Ислямска държава.Националната агенция за разузнаване на Турция е осигурила оръжия, финансова и логистична подкрепа на джихадистите по пътя им към Сирия. Ранени бойци на ислямската държава получават безплатна медицинска помощ в турски болници. Въпреки че Турция официално провъзгласява, че се противопоставя на терористичната група, тя има инфраструктура в подкрепа на джихадистите.

  • Ердоган е износител на исляма.Външна политика на Турция на Балканите насърчава нео-отоманския дневен ред за разширяване на в бившите територии на Османската империя. Турция изнася исляма под претекст за насърчаване на културното сътрудничество, изгражда джамии и ислямски институции в страните от Западните Балкани.

  • Ердоган подкопава НАТО.Турският президент отказа достъпа до авиобазата Инджирлик, съоръжението на НАТО, необходимо за извършване бомбардировки на ислямска държава в Сирия и Ирак. Когато най-накрая се съгласи да позволи използването на Инджирлик, той активизира атаките срещу кюрдите, дори и тези, които живеят на турска територия, под претекст за борба с тероризма.

  • Ердоган атакува съюзници на САЩ, борещи се с Ислямска държава. Турският лидер наредил да бомбардират сирийските кюрди, които създадоха буферна зона на турско-сирийската граница. Сирийските кюрди се оказаха по-добри съюзници на САЩ от Турция и по-ефективни в антитерористичната борба в Сирия.

  • Корупцията е широко разпространена.През 2013 г. трима турски министри бяха обвинени в измами и бяха принудени да подадат оставка. В допълнение, за членовете на семейството на Ердоган се твърди, че участват в корупция, включително и във връзка с бизнес с продажбата на сирийския петрол, откраднат от Ислямска държава.

Станете почитател на Класа