Мейли на Клинтън разкриват истинската причина за намесата в Либия през 2011 г.

Държавният департамент на САЩ наскоро разсекрети поредица от имейли от 2011 г. на сегашната надежда на демократите за президент Хилъри Клинтън, които позволяват изясняване на истинските мотиви за международната намеса в Либия по време на протестите срещу Муамар Кадафи.

Сред близо 3000 разсекретени разговори на Клинтън, тогава държавен секретар, се откроява документ от февруари 2011, изпратен от Джон Годфри от Държавния департамент, съдържащ анализ как САЩ трябва да помогнат за развитието на Либия и правителството й след падането на Кадафи.

Според Foreign Policy Journal, през април същата година, мейл по темата" Клиентът във Франция и златото на Кадафи", разкрива целите на френския президент Никола Саркози в Либия, сред които са петролът, потвърждаване на френската военна сила и да се избегне влиянието на Кадафи във "франкофонска Африка". Също се разкрива притеснение за близо 143 тона злато и сребро, готови да подкрепят нова африканска валута, която ще доведе до висока степен на икономическа независимост, особено в северната част на континента, подчертава изданието.

През март 2015 г., стана ясно, че Клинтън е използвала частен имейл акаунт през целия си мандат като държавен секретар, което се счита за нарушение на политиката на Държавния департамент на САЩ. Тази ситуация предизвика порой от критики и разследване на ФБР за това дали Клинтън е компрометирала класифицирана информация.

Станете почитател на Класа