Бежанците - проблем №1

Повечето германци днес не биха имали нищо против засилен граничен контрол в ЕС и по-сурови наказания за чужденци, които не зачитат законите – сочат резултатите от ново проучване.

 

 

 

Германците започват новата година с доста смесени чувства. Икономическата ситуация не им дава поводи за големи тревоги, но усещането за вътрешна несигурност сред гражданите нараства. 58 процента от тях оценяват световното политическо положение като застрашително или много застрашително. 62 процента от анкетираните отговарят по-скоро утвърдително на въпроса: "Смятате ли, че сегашното състояние в Германия дава поводи за безпокойство?"


Това са част от резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Infratest dimap през януари. 73 процента от анкетираните смятат, че най-важните политически теми, с която трябва да се заеме федералното правителство през тази година, са свързани с бежанците, даването на убежище, миграцията и интеграцията на чужденците.


Повече паспортни проверки

 


57% искат връщане на граничния контрол в ЕС


През миналата година в Германия са пристигнали над 1 милион бежанци и всеки ден пристигат още хиляди търсещи убежище. Мнозинството от анкетираните смята, че това не може да продължава така. 57% от германските граждани искат засилен граничен контрол в ЕС. През септември 2015 година, когато беше въведен контрол по германско-австрийската граница, това мнение са споделяли само 45 на сто от участниците в допитването.
Минимално мнозинство от 51 процента смята, че бежанците без валидни документи не бива да бъдат допускани на германска територия. От друга страна намалява одобрението за евентуалното въвеждане на горна граница за прием на бежанци, за каквато настояват от Християнсоциалния съюз /ХСС/. 61 процента от анкетираните са за въвеждането на лимит – с 11% по-малко, отколкото през декември 2015.

 

Горна граница за прием на бежанци?

 


61% биха приветствали въвеждането на горни граници за бежанци, 36% - са против


Как да се интегрират бежанците най-бързо? Трима от всеки четирима германци смятат, че чужденците следва със закон да бъдат задължени да спазват основните германски ценности. Различни са мненията по това дали миграцията носи предимства или по-скоро недостатъци на Германия. 38% от анкетираните /1% повече в сравнение с декември/ са оптимистично настроени.
41 на сто от анкетираните се изказват предимно песимистично – тук има спад с около три процента в сравнение с предишното допитване. Сред оптимистично настроените са хората с по-висок образователен ценз и по-високи доходи. Хората с по-ниски доходи и образование предполагат, че миграцията ще донесе предимно негативи за Германия.


Повече видеонаблюдение?

 


82% от анкетираните одобряват разширяването на видеонаблюдението, 17% - са против


Тъй като анкетата е проведена на 5 и 6 януари, темата за сексуалните посегателства в новогодишната нощ в Кьолн също присъства в допитването. Всеки трети анкетиран твърди, че в бъдеще ще избягва участие в масови прояви. 73 процента от анкетираните жени изказват същото мнение.
Значително мнозинство от 82% настоява за засилване на видеонаблюдението на обществени места. 70 процента от анкетираните смятат, че има нужда от по-твърди мерки за контрол – включително възможност за отнемане на германското гражданство от хора, проявили се като насилници.

 

DW

Станете почитател на Класа