Цената на петрола се определя от търсенето?

Пазарна икономика ли? Вятър! Цената на петрола се определя и направлява от геополитически съображения, твърди в коментар за ФАЦ Клаус-Дитер Франкенбергер.

 

Сривът на цената на суровия петрол е преди всичко следствие от огромните излишъци на петролните пазари. Северна Америка междувременно е в състояние да задоволява потребностите си от собствени източници. Цената на петрола отразява също и състоянието на световната икономика. Стопанското развитие на Китай се забави значително, а сътресенията на финансовите пазари, предизвикани от този факт, са сериозни.


Твърди се, че Саудитска Арабия не намалява добива на петрол, независимо от спадащите приходи – с цел да разшири пазарния си дял.Тази агресивна стратегия докарва на останалите производители огромни бюджетни затруднения. Трудно е да се повярва, че цената на петрола се определя единствено от търсенето и предлагането и не се влияе никак от геополитически съображения.
Та нима Саудитска Арабия би могла доброволно да се откаже от най-мощното си оръжие /петролното кранче/ в борбата за надмощие срещу Иран? Икономиката на Русия е притисната здраво до стената. Левите националисти във Венецуела вече загубиха монопола си над властта. Сривът на цената на петрола не само разчиства пазара, а и нанася тежък удар върху амбициите на някои страни.

 


Клаус-Дитер Франкенбергер, Frankfurter Allgemeine Zeitung
www.faz.net
Всички права запазени
Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа