Министърът на отбраната на Саудитска Арабия е най-опасният човек в света

  • Напрежението между регионалните съперници - Саудитска Арабия и Иран, наскоро рязко нарастна. Междувременно, Саудитската политика се ръководи от човек, който е видимо е на път да се превърне в най-мощния лидер в Близкия изток, пише британският вестник "Индипендънт".

    Министърът на отбраната на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, мощен, войнствен и амбициозен, държи под контрол своите врагове във и извън страната, казва източникът.

    През 2015 г., когато баща му се възцари на трона, вече болен, разчиташе до голяма степен на сина си. Поради това Мохамед бин Салман наистина има властта в царството. Неговото влияние е значително повишено в първите месеци на правителството на Салман, когато той получи няколко важни постове, включително и този на министър на отбраната. Той бе номиниран за втори престолонаследник, но осигури надмощие над своя съперник Мохамед бин Наиф, първи за трона и министър на вътрешните работи, чрез абсорбиране на кралския двор.

    "Той е много популярен сред младите хора. Той работи усилено, има план за икономически реформи и е отворен за тях ", каза бизнесмен, цитиран от "Индипендънт". Това е от значение за една страна, където 70% от населението е под 30 години.

    Освен това, подчертава се агресивността на министъра на отбраната във външните работи, с която въвлече държавата в обърканата война в съседен Йемен, както и при драстичната ескалация на напрежението между Саудитска Арабия и Иран.

    Много е вероятно, казва The Independent, той да обмисля и военен удар срещу Техеран, една плашеща възможност за региона, вече разкъсван от сектантски войни.

Станете почитател на Класа