Саудитска Арабия планира "Big Bang" на пазара на петрол

  • Саудитското правителство обмисля приватизация на някои филиали на националната петролна компания, Saudi Aramco, най-големият в света производител на суров петрол. В допълнение, царството ще извърши първично публично предлагане (IPO) на част от акциите на дружеството-майка, съобщава The Guardian. Ако се извърши предлагането, Саудитската компания може да влезе в списъка на трите най-големите публични компании в света, дори и на първото място, в момента заето от Apple.

    Saudi Ara
    mco е единственият производител на петрол в Саудитска Арабия. Според последните доклади, той има вторите по големина петролни резерви в света, 261,000 милиона барела, чиято стойност се оценява на 319 000 млн долара. Размерът на резервите десетократно надвишава петролния гигант Exxon Mobil Aramco, който контролира производството на повече от 10% от световния петрол.Според оценки на Bloomberg, Saudi Aramco може да бъде оценена в първичното публично предлагане на $ 2.5 милиарда.

  • Информацията за евентуална приватизация на Saudi Aramco бе обявена по време на рекордното понижение на цените на петрола. Анализаторите се опасяват, че този срив в цените на пазара все още не е стигнал дъното.

    Саудитските планова за продажба на акции могат да бъдат мотивирани от желанието на правителството за привличане на средства чрез продажбата на активи по време на кризата с цените, засягащи нейната икономика. "Лично аз съм доволен от това решение. Мисля, че е в интересите на Саудитска Арабия", каза принц Салман Бин.

Станете почитател на Класа