Защо е опасно да претопляме храна?

  • Колко често не сме в състояние да изядем всичката сготвена храна и съхраняваме в хладилника останалата?

    Би Би Си разкри, че това действие, толкова често и на пръв поглед безобидно, може да причини вредни процеси в човешкия организъм и отравяния, като виновник в повечето случаи е бактерия Campylobacter. Според Агенцията за хранителни стандарти на Обединеното кралство (FSA), тя присъства в 65% от пилетата в продажба в страната.

    Експертите казват, че единична доза от този организъм, който е изключително малък в сравнение с други бактерии, може да предизвика симптоми като повръщане, диария и болки в стомаха. Ключът за предотвратяване на влизането му в тялото е топлината, на която трябва да бъдат подложени храните преди консумация.
  • Докато при готвене на силен огън, топлината може да убие бактерията, по време на претопляне на готвена храна при по-ниски температури, храната се конвертира в перфектен инкубатор за този вредител, тъй като микровълните загряват някои места по-лошо, отколкото другите.
  • Затова FSA препоръчва да загряваме храна само веднъж и преди сервиране да се извади от микровълновата и стопли отново, докато цялото съдържание достигне минимум 60 ° C.

    Според FSA, опасни за претопляне храни са всички видове месо (било като единични компоненти или като една от съставките на ястието) сметана или млечни сосове, морски дарове, ориз и макаронени изделия, яйца, ядки и други богати на протеини храни.

Станете почитател на Класа