1300 арестувани: ФБР "хакна" най-големият в света сайт за детска порнография

  • ФБР започна 2016 с "безпрецедентна" операция, която доведе до до ареста на 1300 души, след като хакна най-голямият в света сайт за детска порнография, съобщава порталът Motherboard.

    Според информацията, деактивираният сайт, известен като "Playpen", е създаден през август 2014 г. и позволява на потребителите да се регистрират и да качват порнографски изображения анонимно. Само месец след отварянето услугата имаше почти 60 000 членове и само за година и половина 215,000 нови членове са се присъединили към порнографския сървър, с 11,000 уникални потребители всяка седмица.
  • Въпреки, че на интернет страницата има съвети за това как да се избегне откриването онлайн, тайната операция успешно започна работа през февруари 2015 г., когато ФБР "хакна" сървъра на страницата. Тогава бе решено да не я закриват, за да бъдат идентифицирни потребителите и да получат техните IP адреси, стратегия, която даде възможност за големия брой арести.

    Въпреки това Федералното бюро за разследване е обвинено в шпионаж от арестуваните. Един от документите, подадени в съда срещу ФБР описва случая като "извънредно разширяване на правителственото наблюдение и използване на методи за мащабно незаконно търсене".

Станете почитател на Класа