Образованието има цел да освободи децата от навика да мислят

“Някои деца имат навика да мислят – една от целите на образованието е да ги освободи от него. Неудобните въпроси се игнорират, за тях дори наказват.

Колективните емоции се използват за да се наложат нужните възгледи, особено с националистически смисъл.

 

Капиталистите, милитаристите и духовниците си сътрудничат в областта на образованието, тъй като за всички тях е от полза у хората да се развива емоционално отношение към реалността, а не критическо мислене.”

Бъртранд Ръсел*

 

* Бъртранд Ръсел е роден на 18 май 1872 г. в село Трелек, когато Обединеното кралство е в зенита на своята икономическа и политическа сила. 

Като един от най-известните представители на интелигенцията, Ръсел има голям морален авторитет дори до средата на 90-те години на своя живот. Някои от въпросите, по които взема дейно участие, са ядреното разоръжаване, Виетнамската война, съветската диктатура, религиозния догматизъм и др. 

 

На два пъти е арестуван поради пацифистката си дейност и проектите против употребата на ядрено оръжие, като втория път е на 81-годишна възраст.

 

През 1950 г. е награден с Нобелова награда за литература, „като признание за разнообразната и значима писателска дейност, с която защитава общочовешките идеали и свободата на мислене“.

 

Ръсел е атеист и силно антихристиянски настроен (говори за това по време на много от лекциите си).

 

 

Източник: Другите Новини

Станете почитател на Класа