Археолози правят " откритие на десетилетието" в Судан

  • Една група от руски и италиански изследователи са открили в Судан ритуален олтар от базалт, който разкрива подробности за Нубийската цивилизация, съществувала между първи век пр.н.е и първи век от н.е.

    Ритуалият базалтов олтар е построен за свещен кораб и има надпис с йероглифи. Откритието, описано от Службата за антики на Судан, като "най-важното на десетилетието", се намира в Абу Ертейла, на около 200 километра северно от столицата на Судан Хартум, съобщава агенция AGI.

    "Ние все още проучваме текста на йероглифния надпис на египетски, но вече са идентифицирани пергаментите с имената на кралската двойка - кралят и кралицата Натакамани Аманиторе, които управлявали в златната ера на Мероитската цивилизация" - каза Еудженио Фантусати, един от лидерите на международния екип.

    Също така, в основата на свещенния кораб има вътрешна клетка, в която се помещавало Нубийското божество, подготвено за ритуални шествия. "Находката е от особено важно значение, тъй като помага да разберем по-добре Мероитския свят, все още малко познат", добави той.

    Откритието е резултат от осмия кръг на разкопки, провеждани от международния екип, ръководен от Фантусати и съдиректорката му Елеонора Кормишева между ноември и декември 2015 г..

Станете почитател на Класа