Следващата глобална пандемия?

  • Както и в случая на Ебола, международната общност не обръща внимание на вируса Жика, който все още не е достигнал Запада. Но той може да причини следващата голяма глобална пандемия.

    Еквадорските власти са потвърдили първите два случая на Жика вирус в Кито, а американските медии също обявиха първата инфекция на тяхна територия - един човек в Тексас, който току-що се е завърнал от Латинска Америка.

    Заболяването е открито първо в гориста местност в Уганда, през 1947 г. Миналата година се е разпространило внезапно в Южна Америка - в Бразилия, Колумбия, Панама, Парагвай, Мексико, Пуерто Рико, Венецуела, Гватемала , Ел Салвадор и Суринам. Също така, в Югоизточна Азия и Океания.

    Въпреки че е рядък, този вирус е смъртоносен. Най-големият проблем е скоростта, с която вирусът се разпространява по цялата планета и фактът, че може би е далеч по-опасен, отколкото се смяташе досега. От първия случай на Жика в Бразилия през май миналата година, здравните власти изчисляват, че са били заразени 1,3 милиона души. Този вирус се предава чрез ухапване от тропически комари и досега не съществува ваксина или лечение на болестта.

    Експертите казват, че има опасност вирусът да предизвика глобална пандемия, подобна на Ебола, която държа в напрежение света през 2014 г. и 2015 г. Този вирус също така е останал незабелязан, докато не застраши пряко Запада.

Станете почитател на Класа