Стивън Хокинг разкрива тайната на черните дупки

  • Една група от учени под ръководството на известния физик и космолог Стивън Хокинг предложи ново решение за разбиране парадокса на черни дупки, един от най-важните проблеми във физиката, който определя съотношението между минало, настояще и бъдеще.

    В статията, озаглавена "'Soft Hair on Black Holes", се разглежда информационният парадокс на черните дупки и се дава отговор на въпроса: Какво се случва, когато информацията попадне в черна дупка, продължава да съществува или се губи? Правилата на квантовата физика предполагат, че вероятностната информация за квантово състояние няма да изчезне, но този път не изглежда да е така.

    В началото на 70-те години физикът Джон Уилър заяви, че "черните дупки са без коса". Това е довело до теоремата „без коса“, която гласи, че черните дупки са „плешиви“ и всички решения се характеризират от три външно наблюдаеми параметри: маса, електричен заряд и ъгловата скорост.

    В този нов документ Хокинг "поставя коса" на черните дупки и гарантира, че те са формации в пространство-времето, които могат да съществуват около хоризонта на събитията на черната дупка, във формата на "супер трансфер". Така когато заредена частица преминава прага на една черна дупка, информацията й е отстранена и изолирана. "Супер трансфер" се появява, когато входящата информация поклаща тъканта на пространство-времето леко, но достатъчно, за да повлияе на радиацията, излъчвана от черната дупка.

    Тези "супер трансфери" могат да се разглеждат като "меки" частици, които имат нулева или близко до нулева енергия. Хокинг и неговият съавтор, Андрю Стромиджър, говорят за "меки" гравитони-теоретизирана форма на частици на гравитацията - и фотони, форма на частиците на светлината, които се появяват заредени, когато попадат в черната дупка и отнасят информацията, но не и енергията.

Станете почитател на Класа