Евреи, носете си кипата!

Еврейската общност в Марсилия съветва да не се носи кипа на обществено място, защото това криело рискове за личната сигурност. Защо обаче това не бива да се допуска - обяснява в коментара си Макс Хофман.

 

 


Ето че дойде редът и на кипата - малката кръгла шапчица на главата на вярващия евреин, която се превърна в най-новия символ на чезнещата свобода.

Май в тази Европа вече човек не може да направи нещо, без да се опасява за здравето и живота си! Например да посети концерт в Париж, да празнува пред Кьолнската катедрала или да изповядва свободно религията си.

 

Сбогуваме се с безгрижието си, а заедно с него си отиват и радостта и свободата.

А това, че на хората изобщо им се налага да преценяват и това - дали носенето на кипа не застрашава тяхната сигурност - е обида за всички ценности, характеризиращи Европа. Кипата е напълно безобиден религиозен символ - за разлика от мюсюлманската бурка, фереджето и всички останали религиозни атрибути, символизиращи неравнопоставеността на мъжа и жената.

 

Евреите бягат

 

Призивът на еврейската общност в Марсилия към евреите да не носят кипа на обществени места показва уязвимостта и безпомощността на евреите във Франция. В сравнение с другите религиозни общности в Европа, евреите са много по-сдържани, даже страхливи. В Европа няма еврейски нападения срещу мюсюлмански и християнски институции. С абсурдното нападение с мачете в Марсилия сега, или с атентата срещу един еврейски супермаркет преди година, изплуват прастарите вражди и това, което палестинци и израелци си причиняват взаимно в Близкия изток.

 

Последствията са тежки: през 2015 година 8 хиляди евреи са напуснали Франция и са се преселили в Израел. Това е тъжен рекорд. Иска ни се да извикаме: "Останете, моля ви!" Особено на нас, германците, които знаем какво културно самоубийство беше Холокостът. За съжаление евреите виждат все по-малко рационални аргументи, за да не напускат Франция. Мрачните икономически перспективи са един такъв аргумент, който обаче засяга всички. Но религиозната омраза на радикални групировки срещу уязвимата еврейска общност е силен аргумент в полза на бягството.

 

Ярък символ

 

Сега може би някой ще посочи укорително с пръст Франция и ще каже, че френската държава трябва да защитава по-добре евреите. Това е вярно и държавата сигурно може да направи много повече: като подобри мерките за контрол, засили видеонаблюдението и мобилизира повече полицейски сили. По този начин, обаче, държавата ще ограничи личната сфера и свободата на придвижване на всички, за да защити религиозната свобода на малцина. Истинската свобода в Европа обаче трябва да бъде защитавана. Особено пък в Германия - заради собствената ѝ история. Но също и във Франция - страната с най-голямата в Европа еврейска общност.

Носенето на кипа по улиците на Франция показва, че юдеизмът е оцелял въпреки всичките опити да бъде изтрит от лицето на Стария континент. Кипата действа успокояващо и би трябвало да ни радва. Тя е един от най-ярките символи на преодоляната омраза, толерантността, личното себеосъществяване и свободата. И това трябва да си остане така. Затова: носете си кипата, евреи!

 

 

DW

Станете почитател на Класа