Шест външнополитически провала на САЩ

  • Светът би бил различен, ако последните трима американски президенти бяха избегнати редица грешки.
    Според експерта по международни отношения Стивън Уолт Мартин, американските лидери съвсем не разбират, че използването на военна сила, макар и важно за защита суверенитета на страната, може да доведе до нежелани последствия. В статия във The Foreign Policy, професорът от Харвардския университет отбелязва най-големите шест грешки, извършени от Бил Клинтън, Джордж У. Буш и Барак Обама.

    1. Ако обитателите на Белия дом бяха реалистични, те щяха да разберат предварително, че всяко усилие за преориентиране на Грузия и Украйна към Запада ще предизвика острата реакция на Русия и, че Москва ще бъде в състояние да предотврати подобни усилия. В този случай, Крим днес щеше да си бъде част от Украйна и би бил избегнат конфликта в източната част на Украйна. Отношенията между САЩ и Русия щяха да са много по-добри и Източна Европа - по-безопасно място.

    2. САЩ не трябваше да настояват за разширяването на НАТО през 90-те, процесът трябваше да се ограничи до Чешката република, Унгария и Полша. "Реалистите разбират, че големите сили, каквато е Русия, са много чувствителни към преразпределението на силите в близост до своите граници", пише експертът. Разширяването помрачи отношенията с Русия, без да укрепи съюза, в една "класическа комбинация от арогантност и лоша геополитика."

    3. Ако Вашингтон бе отхвърлил политиката на "двойна обвивка" по отношение на Иран и Ирак в Персийския залив, вероятността да се случи 11.09 би била по-ниска. В рамките на тази политика, Вашингтон поддържа дългосрочното си военно присъствие в Персийския залив, което стана една от най-големите причини за недоволството на Осама бин Ладен.

    4. Нарастването на силите в Афганистан през 2009 г. наредено от Барак Обама, доведе до провал, особено след нахлуването в Ирак през 2003 г., което позволи на талибаните да се прегрупират.
    Ако Обама беше по-реалистичен, би могъл да спести много жертви на американските военни и прекомерните разходи за това присъствие.

    5. Въпреки че Уолт хвали ядреното споразумение, постигнато с Техеран, той подчертава, че Вашингтон би могъл да получи по-благоприятни условия, ако бе избрал тази здрава и гъвкава дипломация преди, когато ядрената инфраструктура на Иран бе доста по-слабо развита.

    6. Подкрепата за свалянето на Муамар Кадафи в Либия създаде нова провалена държава. Привържениците на хуманитарна интервенция подцениха безредиците и насилието, последвало след падането на либийския лидер.

Станете почитател на Класа