Ренци спира помощите на Турция за бежанците

Италия ще блокира плана на ЕС за отпускане на Турция на 3 милиарда евро помощи, твърдят двама европейски представители, на които се позовава Ройтерс, но без да ги назовава, съобщи БНР. Ходът на Рим е поредно доказателство за италианската позиция на противопоставяне по европейски въпроси. Италианският премиер Матео Ренци разкритикува германския канцлер Ангела Меркел на срещата на върха на ЕС през декември, свързана с политиката на ЕС по въпросите на енергетиката, банките и миграцията.

Италия издигна своето НЕ и по въпроса за финансирането на европейския план за спиране на мигрантите, идващи в Европа от Близкия изток и Азия през Турция, заявиха днес двама европейски служители. Планът силно се подкрепя от Германия, която е крайната дестинация за повечето мигранти, напомня Ройтерс.

Има само една страна членка, която все още има възражения срещу парите за Турция. Ние не разбираме защо Италия блокира финансирането, заяви европейски дипломат.

Очаква се въпросът да бъде повдигнат отново от германския финансов министър Волфганг Шойбле на срещата утре на финансовите министри от ЕС в Брюксел. Проектопланът предвижда една трета от общата сума да дойде от бюджета на ЕС, а останалите два милиарда евро - от страните членки.

Станете почитател на Класа