"Сунистан" - новият план на САЩ за Сирия?

  • Вашингтон обмисля искане на турското правителство за рестартиране на американската програма за обучение на т.н. умерени бунтовници в Сирия. Ако бъде одобрено, това ще бъде третият опит на програмата на САЩ за обучение.

  • За геополитическия анализатор Патрик Хенингсен, "истинският проблем е, че Турция никога не е правила опит да заздрави границата си, тя е доста пореста и терористите си пътуват във и извън Турция от 2011 г. насам". Според него, по този начин турците "не трябва да променят нищо в поведението си и проблемите продължават."
  • Според Хенингсен, това, което се случва, е, че Западът и коалицията не успяха да отстранят президента Асад и Сирия не успя да се срине, така че те сега се опитват основно да завземат територия за да се създаде там сунитска държава.
  • И това е, което всеки говори на ухо във Вашингтон по това време: нов "Сунистан", казва анализаторът, като предупреждава," това няма да бъде сигурно убежище за сирийския народ, но пък ще е безопасна зона за терористите ".

  • "Така те ще се опитат да грабнат парче парче от Сирия и Северен Ирак, за да се създаде този тип кантон, който в крайна сметка ще бъде напълно зависим от силите, които са го създали," казва експертът.

Станете почитател на Класа