Северна Корея разкрива условията, за да не прави ядрени опити

  • Говорителят на Министерството на външните работи на Северна Корея заяви, че страната му ще спре ядрените опити в замяна на подписване на мирен договор със САЩ и ако тази страна спре съвместните военни учения, провеждани ежегодно с Южна Корея, съобщава Reuters, позовавайки се на KCNA.

    След тази оферта на Пхенян, Държавният департамент на САЩ отново подчерта, че Вашингтон остава отворен за диалог, но "отговорността да се предприемат смислени стъпки за премахването на ядреното оръжие и да се въздържат от провокации, се носи от Северна Корея."

    На 6 януари севернокорейските радио и телевизия съобщиха, че Северна Корея е извършила успешен тест на водородна бомба във военен полигон на север. Това е четвърти тест на ядрени оръжия и първият с такова устройство, чието съществуване бе обявено от властите в края на миналата година.

    Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун посочи, че тестът е "акт на самозащита, за да пази надеждно мира на Корейския полуостров и регионалната сигурност от опасността от ядрена война, причинена от империалистите , водени от САЩ, разумна и необходима стъпка, за да се оцелее от външни заплахи".

Станете почитател на Класа