Изненадата на име Касич

Вие знаете кои са Доналд Тръмп и Бърни Сандърс, но не сте чували за Джон Касич? Това скоро може да се промени. Именно неговият изненадващо висок резултат е добрата новина от изборите в Ню Хемпшир

 

 

 

Резултатите от първичните избори в Ню Хемпшир потвърдиха повечето прогнози. При републиканците победи мултимилионерът Доналд Тръмп, а при демократите - сенаторът Бърни Сандърс. Марко Рубио, който за кратко изглеждаще като носител на нови надежди при републиканците, така и не успя да се възстанови след катастрофалния за него дебат от миналата седмица. Впрочем социолозите предсказаха и това.


Инвестицията на Джеб Буш

 

А Джеб Буш? Милионите, които той инвестира в предизборната си кампания в този щат, най-накрая се изплатиха. Той взе 11 процента от гласовете и по този начин си осигури достатъчно подкрепа, за да остане и през следващите няколко седмици в тази безумно скъпа надпревара, наречена първични избори.

Хилари Клинтън пък трябваше да се признае за победена. Но с много силната си реч в навечерието на първичния вот тя още веднъж показа, че отделни етапни поражения няма да сломят силния ѝ устрем да вземе крайната победа. С всяка своя дума и с всеки свой жест по време на речта си тя излъчваше увереност, че Бърни Сандърс е бил дотук. Досегашният опит показва, че всички представители на фамилията Клинтън са получавали много силна подкрепа от афроамериканците и латиноамериканците в щатите, в които тепърва предстои да се гласува.

 

Означава ли всичко казано дотук, че Ню Хемпшир не предложи нищо ново? И че се затвърждава убеждението, че в тази ранна фаза от кампанията печелят онези, които крещят най-силно срещу политическия истаблишмънт? Тоест кандидатите, които виждат всички злини във Вашингтон, раздават щедри обещания, но нямат реалистична програма за управление?

 

Една приятна изненада

 

Всичко това щеше да е вярно, ако не беше Джон Касич - неочакваният победител в Ню Хемпшир. Вярно е, че запознати сочеха губернатора на Охайо като скрит коз. В оглушителната предизборна кампания дотук обаче републиканецът, който изпъква с интелектуалния си потенциал и точната си аргументация, нямаше много шанс да бъде забелязан. След изборите в Ню Хемпшир това ще се промени. Оттук нататък камерите ще бъдат насочени и към него.

Ако Касич успее да затвърди второто си място от Ню Хемпшир и в Южна Каролина, то тогава той ще успее да постигне това, за което често става дума в тези първични избори: да привлече вниманието с положителни послания, включително вниманието на тези, които финансират този тъй скъп изборен спектакъл.

 

Конкурентите на Касич осъзнават това много добре. И е въпрос на дни, та дори и само на часове те да насочат стреличките си срещу него. Тед Круз и Доналд Тръмп показаха през последните седмици, че атаките към конкурентите нямат граници.

 

А Марко Рубио? Реалистично ли е той да остане в надпреварата или всички ще заложат оттук нататък на Касич, за да спрат Тръмп? При това въпреки либералните възгледи на Рубио по отношение на имигрантите и всеобщото здравно осигуряване?

 

Прогнозите за Ню Хемпшир се потвърдиха. Никой обаче не успя да предскаже успеха на Джон Касич. И точно това е добрата новина.

 

DW

Станете почитател на Класа