ООН разкрива финансирането на Ислямска държава

  • Ислямска държава се обогатява чрез събирането на данъци, конфискация, плячкосване на археологически находки, външни безвъзмездни средства, незаконна продажба на петрол и събиране на откупи, според експерти на ООН.

    По време на реч пред Съвета за сигурност на ООН, помощник-генералният секретар по политическите въпроси, Джефри Фелтман каза, че въпреки приетата резолюция за борба с източниците на финансиране на тероризъм, ИД все още печели "бързо и ефективно" чрез продажбата на петрол, което през 2015 г. й позволява да получи между 400 и 500 милиона долара приходите.

    "Основният източник на финансиране на ислямистите е използването на петрола и други природни ресурси на окупираните територии, събиране на данъци, конфискация, плячкосване на археологическите находки, външни безвъзмездни средства и други финансови рамки, като използването на интернет и социалните мрежи за набиране на средства ", подробно описа представителят на ООН.
  • Израелският министър на отбраната Моше Ялон в края на януари заяви, че терористите на ислямската държава са били финансирани за продължителен период от време с "турски пари" от продажбата на петрол, предаде Ройтерс.

    Гръцкият му колега е посочил, че повечето петрол от Ислямска държава минава през Турция и финансирането на тероризма също пресича страната. Турция трябва да "промени отношението си, и да не си сътрудничи с тероризма, да не извършва действия, които причиняват проблеми в региона и да спре бежанците на брега на Мала Азия ".

Станете почитател на Класа