Скоро всеки басейн ще е пълен с петрол

  • "До края на годината всеки танкер и всеки басейн ще се напълнят с нефт. Пазарът ще започне да се балансира през втората половина на тази година," каза главният изпълнителен директор на BP, Робърт Дъдли, на конференция в Лондон. По отношение на първото полугодие, Дъдли даде песимистични прогнози, че цените на петрола ще останат ниски, съобщава Bloomberg.

    Суровият петрол се търгува под $ 30 за барел в Ню Йорк, след като падна до най-ниската точка от 12 години на миналия месец. Но производството закъснява да се намали и петролните запаси продължават да растат. Според управителя на руската петролна компания Роснефт Игор Сечин, световните доставки на петрол надвишават търсенето с 1.7 милиона барела на ден и е вероятно дисбалансът да се облекчи по-късно тази година, до достигане на дефицит 700 000 барела на ден към края на 2017.

    Кристофър Пече, член на изпълнителния комитет на най-големия независим търговец на нефт в света, Vitol Group, заяви, че производството на конвенционален и американски шистов нефт се "държат" по-добре от очакваното. Има излишък, еквивалентен на продукцията на Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка. Експертът смята, че сега е добър момент да се започне съхраняване на нефт в специални съдове, тъй като резервоарите за съхранение вече са пълни.

Станете почитател на Класа