Футуристичен изтребител на САЩ – наследство от Третия райх

В края на 2015 американската компания Northrop Grumman представе своята концепция за "Изтребител шесто поколение". Очаква се, че този свръхзвуков летателен апарат, оборудван с ракети и лазерни оръжия в бъдеще да замени сегашните Lockheed Martin F22 Raptor, Boeing F-15C Eagle и Boeing F / A18E / F Super Hornet.

Дизайнът на този американски самолет, с прилагането на схемата за летящо крило, се връща към идеите на инженери, работили в Германия между 1930 г. и 1940 г., подчертават експертите. Такава конфигурация дава възможност за подобряване на аеродинамичните качества на самолета, намаляване на теглото и го прави по-малко видим за радар.

Братята Уолтър и Реймар Хортен са били първите, постигнали важни успехи в развитието на летящо крило по времето на нацистка Германия. В началото на 1940 идеите им помогнали за създаването планер Horten Ho IV, в който пилотът трябвало да е легнал, за да се намали аеродинамичното съпротивление. Планерите са участвали в състезания по навигационни умения в Германия по време на Втората световна война.

Летящото крило е постигнало признание през 1950, главно поради усилията на Джак Нортроп, един от основателите на Northrop Grumman, вдъхновени от проетите на Хортен.
Това е помогнало да се създаде в края на 1980 моделът B2 на стратегически бомбардировач, използван от американската армия

Станете почитател на Класа