Какво целят Путин и Асад?

Русия и режимът в Дамаск очевидно не желаят мирно решаване на конфликта в Сирия. А по бруталност Башар Асад дори надминава баща си Хафез, пише Райнер Херман в коментар за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг".

 

 

 

 

Мирни конференции за Сирия се провеждат на конвейер, а смъртта продължава да върлува по бойните полета. В момента в Мюнхен заседава Контактната група за Сирия, а от петък в същия град стартира голямата Конференция по сигурността, която също ще се занимава с конфликта.


Мантрата, че военното решение не е опция, поддържаше досега надеждите за политически напредък. Откакто обаче стартира сирийско-руско-иранската офанзива за превземането на Алепо от режима на Асад, вече е пределно ясно, че стопанинът на Кремъл и неговият васал в Дамаск не се интересуват от политическо решение. Те използват мирните конференции единствено като параван, като маневра за отвличане на вниманието, за да творят свършени факти на бойното поле. Точно поради това се провали и конференцията в Женева.

 

А по безскрупулност и бруталност Башар Асад надминава дори баща си Хафез. Нека да припомним, че през 1982 година Хафез Асад направо изравни със земята бунтовническия град Хама и изби повече от 30 000 души. Подобно на баща си, и синът иска на всяка цена да удържи властта - и за целта очевидно е готов да превърне в руини една страна с древна култура.

 

 

Райнер Херман, „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

www.faz.net

Всички права запазени. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurt am Main

Станете почитател на Класа