Кой и защо нападна Касянов?

Февруари 2015: Борис Немцов е убит в Москва. Февруари 2016: отново в Москва е нападнат неговият съпартиец и бивш премиер Михаил Касянов. Кой стои зад това покушение?

 

 

 

Вторник вечерта, към девет и половина, недалеч от Червения площад в Москва. Михаил Касянов тъкмо се готви да си плати сметката, когато двама млади мъже с кавказки акцент нахлуват в ресторанта. Единият от нападателите замеря Касянов с торта и изкрещява: "Ти си враг! Ще те пипнем!", след което двамата мъже бързо напускат заведението. Навън ги чакат десетима техни сподвижници. Но докато полицията пристигне, мъжете отдавна вече са избягали.

 

Научавам за инцидента час по-късно. И ми обзема страх. Страх за живота на Михаил Касянов. Само преди около седмица чеченският лидер Рамзан Кадиров го заплаши лично - чрез видеопослание в профила на самия Кадиров в Инстаграм. В него Касянов се вижда от перспективата на снайперист, който се е прицелил в него (виж снимката горе).

 

"Путин носи лична отговорност за всичко"


Питам Касянов, който е лидер на опозиционната партия ПАРНАС, какво си е помислил в онзи момент. А той ми отговаря: "Това е престъпление. Заплаха за убийство. Опит за сплашване на руската демократична опозиция". А след това тихо допълва: "Президентът Путин е длъжен да спре този необуздан, самозабравил се чиновник, назначен от самия него".

 

"Чиновникът" Кадиров е смятан за протеже на Путин, чиято задача е да поддържа привидна стабилност в руската автономна република Чечения. Но Кадиров е известен и с това, че все по-често започва да действа на своя глава.

 

"Миналата година, когато беше убит Борис Немцов, първоначално също нямаше никаква реакция от страна на Кремъл", спомня си Касянов. "Чак когато обществеността се надигна, а обвиненията срещу властите зачестиха, шефът на президентската администрация заяви, че няма никакви улики срещу Кадиров. Затова и сегашното мълчание на Кремъл може да се тълкува като одобрение за деянието. А това означава, че Путин носи лична отговорност за всичко, което се случва - включително и за заплахите, отправяни към опозицията", казва Касянов.


Опозиционният лидер нарича Кадиров "необуздан чиновник". Означава ли това, че на този човек всичко му е позволено? "Така изглежда. Други хора не си позволяват подобно поведение, защото очевидно си дават сметка, че ги очаква наказание или дори уволнение. Кадиров обаче се смята за човек, който е над закона. Нещо повече дори: той предизвиква Путин, искайки повече власт от тази, която му е дадена и му се полага по закон."

"Г-н Касянов, страхувате ли се?"

 

Водим този разговор в малка градска вила в самия център на Москва. В нея се помещава офисът на Касянов, който беше премиер при президента Елцин. Сградата е с малки прозорци, покрити със завеси. На входа дреме охранител.

 

Питам Касянов дали се страхува за живота си. Но той ми отговаря уклончиво: "Обстановка много се изостри. Едни се опитват да представят заплашителното видео на Кадиров като шега. Други обаче го тълкуват като призив към кървава разправа. Това, естествено, много ни тревожи. Но ние отдавна сме начертали пътя си. Отдавна сме формулирали своята цел: искаме да направим Русия демократична държава. Това е нашата борба."

 

На 27 февруари се навършва една година от убийството на Борис Немцов. С тази мисъл напускам офиса на Касянов. И ме побиват тръпки. Не само заради ледения вятър, който ме посреща навън.

DW

Станете почитател на Класа