Турция - все по-самотна и по-уязвима

След терористичния атентат от сряда Анкара не бива допълнително да дестабилизира региона. А още по-малко пък да се намесва в Сирия, пише в коментара си Седа Сердар.

 

 

 

За последните четири месеца турската столица Анкара стана жертва на две терористични атаки. Вчерашното нападение беше извършено в момент на разногласия между Турция и дългогодишните ѝ партньори около ролята на Анкара в Сирия. Атентатът, при който загинаха най-малко 28 души, освен това съвпада по време с турската военна операция срещу Кюрдската работническа партия (ПКК) и въоръженото крило на сирийската кюрдска Партия "Демократичен съюз" (ПДС) - Сили за защита на народа (СЗН).

 

Битки на много фронтове

 

Турският премиер Ахмет Давутоглу хвърли вината за атентата върху ПКК и СЗН, които Анкара обявява за терористични организации. ПКК и на международната сцена се смята за терористична организация, докато на кюрдите в Сирия Западът гледа като на съюзник във войната срещу "Ислямска държава". Турция обаче е загрижена от успехите на кюрдите в Северна Сирия и тълкува последните събития по границата си като пресичане на "червената линия". Турската артилерия обстрелва кюрдски позиции в Сирия - в отговор на кюрдските нападения на турска територия. Очевидно международната общност не е разбрала достатъчно ясно турските предупреждения от миналата седмица, че Анкара няма да приеме кюрдите от СЗН като страна, с която може да преговаря.
Seda Serdar Kommentarbild App

 

Прокюрдската Народна демократична партия (НДП) отказа да участва в приемането на декларация от турския Меджлис, която да заклейми атентата в Анкара. А това само още веднъж демонстрира неспособността на турското правителство да обедини страната - дори в такива екстремни ситуации като сегашната. Но показва и още нещо: че НДП няма да подписва никакви декларации, които са насочени срещу ПКК.

 

Анкара изпада в изолация

 

Засега не излизат сметките на Турция, която се надяваше, че бежанската криза ще подтикне международната общност да търси и да намери бързо решение на конфликта в Сирия, което при това да отговаря на турските интереси. Настояването на Анкара за зона, забранена за полети, срещна известна подкрепа от страна на германската канцлерка Ангела Меркел. Но това е крайно недостатъчно, пък и вече е късно за подобни мерки. Независимо че конфликтът в Сирия си остава международен проблем, Турция е негов преден фронт - нека си припомним "червената линия" на президента Обама, руското агресивно поведение в региона и бездействието на международната общност. Турция не е в състояние да реши домашния си проблем с кюрдите и дори допусна неговата ескалация в резултат от политиката си към сирийските кюрди. А това поставя Анкара във все по-самотна и уязвима позиция.

 

Възможна е нова дестабилизация

 

Така може да се стигне до усилване на турската агресия. Турция дори обмисля дали да не изпрати сухопътни части в Сирия - план, който САЩ отхвърлят още от самото начало на конфликта. Правителството в Анкара твърди, че ще направи всичко, за да гарантира сигурността на страната. Но терористичното нападение от сряда и свързването му със сирийските кюрди създават опасна комбинация от събития.

 

Точно сега Турция трябва да се въздържа от каквато и да било военна намеса в Сирия. Дотук жертвите на конфликта с кюрдите в Югоизточна Турция са стотици. Допълнителното дестабилизиране на региона би било най-голямата грешка, която може да допусне турското правителство. Турският премиер Давутоглу припомни, че навремето ПКК е поддържала отношения с бившия Съветски съюз, и че терористичната организация служела и на други страни. С което само допълнително влоши напрежението между Анкара и Москва. И ако все пак реши да стъпи в Сирия, Турция ще изглежда още по-самотна, отколкото е сега.

 

Анкара трябва да подреди по важност приоритетите си. Страната е изправена пред множество предизвикателства: кюрдския проблем у дома, бежанската криза и напрежението както вътре, така и по границите. И не на последно място - войната в Сирия, която все повече отдалечава Турция от другите участници в този конфликт. С две думи: днешна Турция спешно се нуждае от ясна външна политика и ясен план за решаване на най-важните си вътрешни проблеми - бежанската криза и тероризма.

 

 

DW

Станете почитател на Класа