Борис и съдбата на Великобритания

Дейвид Камерън спечели битката в Брюксел и получи желаните отстъпки за Великобритания. Но у дома може и да загуби войната - заради "русата бомба" Борис Джонсън.

 

 

 

 

ЕС няма план Б, ако Великобритания гласува за излизане от Общността, заяви евкрокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси. И добави, че Обединеното кралство трябва да остане в ЕС - друга опция просто няма. Независимо от това обаче е пределно ясно, че Брюксел няма да се намесва в кампанията за британския референдум. "Това е работа на британското правителство и на британския народ", подчерта говорителят на ЕК Маргаритис Шинас. Още след края на преговорите с британския премиер германската канцлерка Ангела Меркел подчерта, че сделката с европейските правителствени лидери позволява на Дейвид Камерън да настоява за оставането на Обединеното кралство в ЕС. В пряк текст: аз, Ангела, направих каквото можах, останалото зависи от теб, Дейвид!

 

И още в неделя сутринта в най-важното политическо предаване на БиБиСи Камерън се впусна да демонстрира новопридобитата си симпатия към Европа. С 15 на сто, каза той, е нараснало одобрението на британците след сделката с ЕС. На първо време нещата се развиха относително добре за британския премиер, макар да беше ясно, че някои членове на кабинета му няма да се присъединят към неговата кампания за оставане в Общността. И тогава избухна "русата бомба"...


"Boris for Brexit"

 

Говори се, че кметът на Лондон Борис Джонсън сам подстригва буйния си, сламено рус перчем, който е неговата запазена марка. А може пък и да си има личен фризьор, който да се грижи за неизменната му разчорлена прическа. Във всеки случай кметът на Лондон успява да изглежда удивително естествен. Борис, както фамилиарно го наричат британските медии и жителите на Острова, обича да вллита в речите си цитати на латински, но въпреки това всеки лондонски таксиметров шофьор би се отбил с него в някоя квартална кръчма. Костюмите му са неугледни и винаги измачкани, а любовният му живот минава за разюздан. Той определено не е елегантен, но обича да го виждат със спортно яке и каска за велосипед. Веднъж беше забелязан да отива демонстративно на работа с колело, докато на 20 метра зад него го следваше служебната му кола, в която се возеше неговото куфарче. Случаят развесели цялата нация, но не накърни имиджа на Джонсън.

 

Борис Джонсън се държи така, че британците да могат да се идентифицират с него. В същото време обаче пази дистанция. С две думи: държи се като човек от народа, но същевременно показва, че не е. Препъва се и подскача по улиците, заеква в отговорите си и винаги изглежда така, сякаш току-що е станал от леглото. Зад всичко това обаче дебне пламенно славолюбие. Тъкмо сестра му Рейчъл пише в книга за клана Джонсън, че Борис винаги гледа само към първото място. Накратко: Борис Джонсън иска да седне на премиерския стол.

 

И Камерън, и Джонсън произхождат от семейства от горното съсловие. Имат сходно образование и се познават от младини. Но са много различни. Докато при Камерън имиджът на "шикозното момче", на заможния, дързък хлапак се крие непосредствено под гладката му градска повърхност, Джонсън залага междувременно на съвсем друг образ. Затова беше доста ужасен, когато преди няколко години беше публикувана една стара снимка, която показва Камерън, Джонсън и сегашния финансов министър Озбърн като младоци в Оксфордския университет. И тримата в смокинги, и тримата наперени членове на прочутия Бълингдън клуб - сдружение на синчета от горната класа, които са превърнали арогантността в своя запазена марка и които прекарват финансираните от бащите им студентски години в запои и буйства.

 

Камерън и Джонсън се познават от съвместните им години в елитния колеж Итън. Там Борис е звездата, докато по-късно в университета Дейвид Камерън определено блести доста повече. И докато Дейв застава начело на консерваторите, Борис се забърква в скандали, които поставят под въпрос политическата му кариера. Само че смесицата от дързък език и интелектуална извисеност се харесва на британците и в крайна сметка Камерън му предлага да се включи в надпреварата за кметския пост в Лондон. В традиционно ляв Лондон безцеремонният Борис е единственият, който може да спечели поста, заеман дотогава от лейбърист. Той е духовит, умее да развеселява на хората и най-вече - да им се харесва. Именно това го превръща сега в най-опасното оръжие в битката за излизане на Великобритания от ЕС.

 

 

 

Борис срещу Дейв: битка за бъдещето на Великобритания

 

Най-опасният противник на Камерън

 

През целия изминал уикенд, след сделката на Камерън с европейските партньори, Джонсън не спря да излага на показ разбитото си сърце и да демонстрира политическата си агония. Едва в неделя следобед и след дълго театралничене той обяви решението си. А във вестник "Телеграф" написа: "Има само един път да постигнем промяната, която ни е нужна - трябва да гласуваме за излизането на Великобритания от ЕС". Джонсън твърди, че ако кажат "не" на ЕС британците ще си осигурят нова база за преговори с Брюксел, в резултат от което ще получат още повече отстъпки. Само че някои страни от ЕС вече категорично отхвърлиха подобно развитие.

 

Сега Камерън и Джонсън играят с открити карти: премиерът знае, че Джонсън напира към лидерството в партията на консерваторите и в крайна сметка към премиерския пост. Популярността му, неговата способност да изразява онова, което хората искат да чуят, талантът му да легитимира предубеждения с високопарна реторика - всичко това превръща Джонсън в най-опасния противник на Камерън в проевропейската му кампания. Именно Джонсън може да ѝ нанесе в крайна сметка смъртоносния удар. Дори лозунгът му "Boris for Brexit" е ненадминат с алитеративната си простота. Ако ЕС и Великобритания извадят лош късмет, този елементарен слоган може да се окаже достатъчен, за да наклони махалото в посока излизане от Общността.

 

DW

Станете почитател на Класа