Това са факторите, които оставят петрола евтин

  • Пазарът на петрол е пълен с надежда, че цените ще надминат $ 33-37 за барел и ще достигнат до $ 42 или дори повече, но има фактори, които пречат на значителния ръст на цените в близко бъдеще.
    Въпреки, че страните-членки на ОПЕК и Русия се договориха на 16 февруари да се замрази производството на петрол на нива от януари, много експерти смятат, че мярката ще остане само на хартия по няколко причини.
  • Първо, ценовата война на пазара, задължава да се увеличи предлагането за поддържане на приходите. Също така поставя много въпроси позицията на Иран, който иска да увеличи доставките след вдигането на санкциите.
  • Друг важен фактор е решението на САЩ през декември миналата година, да се намали нивото на производството на петрол за първи път през последните години. В същото време, шистовата промишленост също изпитва трудности, тъй като много производители в страната са изправени пред възможността от фалит.
  • Въпреки това, според експертите, ако петролът се повиши до $ 50 за барел, производителите на шистов могат да увеличат производството, без да изпитват технологични проблеми. Това, до известна степен, може да помогне на САЩ да контролират световните пазарни не само чрез финансиране, но също така и чрез доставка. Вашингтон ще продължи да инвестира милиарди долари в този сектор, докато поеме контрол над световния пазар, въпреки настоящите ниски цени.

Станете почитател на Класа