Манекени тестват приземяване на мисията на НАСА на Марс

  • Манекени от типа на тези, използвани в автомобилната индустрия за тестване на челни удари, са екипаж на модела на космическия апарат Орион на НАСА. Тяхната функция е да се провери как може да повлияе въздействието на кацане във вода на астронавтите от бъдещи мисии до Марс.

    Според НАСА, някои манекени носят скафандри и шлемове. "Скафандрите имат известно влияние върху начина, по който тялото реагира на товари", обяснява инженер Джим Корлис.

    Имитация на “примарсяването“ на капсулата Орион, предвидено в Тихия океан край бреговете на Калифорния, е била извършена в басейна на Langley Research Center. "Включваме тестови манекени, за да се гарантира, че екипажът на НАСА е защитен от нараняване по време на кацане във вода в бъдещи мисии", казва НАСА.

    Действителната версия на космическия кораб все още се строи, въпреки че някои тестови полети вече са се случили. В перспектива агенцията също така планира да започне създаването на най-мощна ракета Space Launch System (SLS), която ще превозва екипаж до четирима души.

Станете почитател на Класа