Китайската армия: Голяма, ефективна и мощна

  • Китайското правителство реши да направи тази година реформа в голям мащаб на своите въоръжени сили. Както се планира, Народната Освободителна армия, в която работят 2,3 милиона души, ще бъде по-ефективна и по-добре ще защитава страната.

    "Китай стана голяма и мощна държава, така че отбраната и военното развитие навлизат в исторически нов етап ", заяви китайският президент Си Дзинпин през ноември миналата година.

    Експерти на Bloomberg са анализирали плана за военна реформа в Китай и основните промени са:
    Растежът на военния бюджет ще стагнира, като ръстът за 2016 военна ще е само 7%.
    Намаляване на броя на служещите с 300 000 работни места, непряко свързани с бойни дейности, като готвачи, лекари, журналисти, певци и танцьори. Пекин иска да намали също броя на сухопътните войски, а да наема повече пилоти, моряци и войници от специалните сили и оператори на дронове.
    Реформа на административната система. Всички единици в армията ще се управляват от един команден център. Седемте съществуващи в Китай военни райони ще бъдат преустроени в пет нови начело с нови шефове. Министерството на отбраната ще бъде разделено на 15 нови отдела, които, от своя страна, ще бъдат контролирани от Централната военна комисия на Комунистическата партия на Китай.
    Увеличаване на разходите за военно присъствие в Източна Азия, особено в района на Южнокитайско море, където се срещат интересите на различните страни.

    Военният анализатор Крейг Кафри подчерта, че реформата, която се предвижда да бъде проведена в Китай, наистина може да модернизира въоръжените сили и да превърне армията в по-ефективна и по-евтина институция.

Станете почитател на Класа